Patrijarh Porfirije: Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

Srna
Foto: Anadolija

SARAJEVO - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je u besjedi u Sabornoj crkvi u Sarajevu da pravoslavni Srbi u ovom gradu žive najmanje od 14. vijeka i mole se Bogu o čemu svjedoči i ovaj stari hram, te da različitosti nisu tu da bi razdvajale već okretale ljude jedne prema drugima.

-Na samo nekoliko stotina metara nalaze se bogomolje naroda drugih vera, koje sve potiču iz istog korena - stvaralačke ljubavi svoje - rekao je srpski patrijarh.

Prepoznavajući svoj identitet i različitost, on je naveo da to nije dato da bi razdvajalo već bilo odskočna daska koja baca jedne prema drugima u zagrljaj.

-Ne treba da dozvolimo da spolja neko nasilno pokazuje i ukazuje. Kao oni koji vjerujemo u Boga treba da budemo otvoreni jedni prema drugima, da razgovaramo jedni sa drugima, da razmjenjujemo iskustvo i ljubav što je mnogo više od jednog spoljašnjeg često političkog i politikantskog dijaloga - istakao je partijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, treba ostaviti visoko i visokoparne riječi i svjetske politike i teorije i spustiti se na najnižu moguću tačku vjere u Boga.

-Nema te vjere u Boga koja je utkana u temelje ovoga grada, a da ne upućuje da je svaki čovek Bogom stvoren, da niko ne postoji bez onog drugog i da ne postoji onaj koji može reći da mu drugi nije potreban. Dolazićemo ovdje u duhu Jevanđelja i mira i da se utvrđujemo u vjeri. Mir treba da bude alfa i omega naših htijenja i napora - naglasio je srpski patrijarh.

On je dodao da je malo reći da mu je srce ispunjeno istinskom radošću što je po blagoslovu i pozivu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma stigao u Sabornu crkvu, predivni grad Sarajevo i ovu zemlju.

-Sarajevo je grad, iako optočen planinama, ipak otvoren sa sve četiri strane sveta. Ovo je jedinstven grad po bogatstvu i lepoti onih koji su ga stvarali sa svim svojim različitostima - rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je naglasio da je malo ovakvih gradova u svijetu, a da ih u Evropi gotovo i nema.

-Mnogo puta je bilo da nismo prepoznavali jedni druge, kao ni sebe kao jednoga, a često nismo znali ko smo i šta smo, jer smo zaboravljali apostola Pavla koji je govorio ko smo i šta smo. Mnogo puta padali smo pojedinačno i kolektivno, ali isto tako istorija nas uči da smo posle svakog promašaja i pada nalazili načina prepoznamo jedni druge - rekao je patrijarh.

Zato, smatra, ne treba da čudi što smo jedni sa drugima prožeti, te ukazao da je to sve promisao Božija.

-On je došao da kaže da distanca i jaz nije ono zbog čega postojimo. To sve nije nešto što nas čeka. Zato smo stvoreni od jedne prirode i data su nam vremena i granice. Nismo mi koji odlučujemo o tome koji je to vremenski okvir koji nam je dat da bi upoznali Boga živoga i sebe - zaključio je srpski patrijarh.

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu večeras je služena doksologija u čast Njegove svetosti koji je stigao u posjetu Mitrpoliji daborbosanskoj. Uz srpskog patrijarha služili su mitropolit Hrizostom i brojno sveštenstvo.

Srpski patrijarh će sutra u 9.30 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu, uz sasluženje mitropolita, episkopa i sveštenstva.

Patrijarh Porfirije sutra će posjetiti i Istočno Sarajevo gdje će ga dočekati gradonačelnik Ljubiša Ćosić i načelnici svih šest gradskih opština.

Sastanak će početi u 15 časova, nakon čega su predviđene izjave za medije, saopšteno je iz Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Nakon susreta u Gradskoj upravi, predviđena je šetnja do Trga Republike Srbije, gdje će se patrijarh Porfirije i mitropolit Hrizostom obratiti građanima Istočnog Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana