Patrijarh Porfirije: Obnovljena svetinja je početak našeg obnavljanja

GS
Patrijarh Porfirije: Obnovljena svetinja je početak našeg obnavljanja

MOSTAR - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je u besjedi vjernom narodu u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru da će moliti Boga da svim narodima u Mostaru i Hercegovini da mir, te da nema divnije stvari od zidanja svetinja, a naročito kada se porušene obnavljaju.

Patrijarh srpski je naglasio da je Bog dao da se opet poslije padova i stradanja dogodilo da na Bjelušinama nalazi gotovo obnovljen hram. 

-Svaka svetinja, svako mjesto gdje se čovjek obraća Bogu jeste svjedočenje i ispovijedanje istine i činjenice da nismo samo tijelo i biološka bića, nego duhovna bića i da sve ono što je materijalno pozvano je da Duhom svetim bude prožeto i da našim podvigom i ljubavlju postane duhovno - rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je naglasio da je najveći pad svih u gradu onaj kada su rušene svetinje. 

-Taj trenutak kada smo rušili svetinje jedni drugima, mjestima kojima se sabiramo i molimo Bogu, taj trenutak je bio najveći poraz za sve nas zajedno i najveći mogući pad pred Bogom. Nema divnije stvari nego kada se zidaju svetinje, a naručito kada se porušene svetinje obnavljaju. Blagosloveni smo jer imamo obnovljenu svetinju jer je to početak našega obnavljanja, obnavljanja u sebi, sa bogom i međusobno -, rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije istakao je da nema mogućnosti da se uspostavlja mir spolja dok se nema mir u sebi.

-Nije moguće da obezbjedimo mir sebi dok ne obezbjedimo mir onome do nas - poručio je patrijarh Porfirije. 

Prema njegovim riječima, istinski mir čovjek ima onda kada se trudi da onaj kraj njega ima mir. 

-To važi za svaku vrednost...Ovaj hram jeste dar Božiji. Nekada najveći hram na Balkanu pravoslavni jeste mjesto na kojem se sabiramo i sabiraćemo se da bismo vidjeli Boga i sebe, upoznali Boga i čovjeka. Zato služi sveta liturgija i hram. U obnovi ovoga hrama pokazali su istu brigu i osjećanje za mirom i pripadnicima drugih naroda i vjera. Da bi iskazali potrebu za mirom učestvovali su u obnovi hrama i mi obnovi njihovih svetinja - rekao je patrijarh. 

Patrijarh srpski je naveo da u obnavljanju bližnjeg svako obnavlja sebe i spoznaje činjenicu da niko ne može reći da je sam sebi dovoljan i da sam stiče mir, ljubav radost i ljepotu, te da sve to postoji kao dar Božiji i dato je čovjeku, ali ne da bi prisvajao za sebe.

-Mi nismo gospodari ni svoga života, na svijet smo došli ne pitajući se i Bog će nas pozvati u naručje ne pitajući nas. Mi smo vlasnici i gospodari samo onoga što smo dobili kao dar Božiji. Ali moramo taj dar da uvećamo i da ga podijelimo sa drugima - rekao je patrijarh Porfirije. 

Njegova svetost je ukazao da je svako dobio svoj dar ne da bi ga prisvojio ili sakrio, već da bi se trudio kroz molitvu, post, milosrđe, praštanje, pokajanje i sve ono čemu uči Jevanđelje. 

-Taj trud treba da uložimo kako bi smo ono što smo dobili od Boga upoznajemo, ali i da kroz njih dijelimo sebe drugima. Naše je samo ono što smo podijelili sa drugima. Najljepši je onaj koji je najviše umnožio svoje talente - poručio je patrijarh Porfirije. 

Prema njegovim riječima, potreba je svih u Mostaru, da razumij poruku Božiju, i da se razumije da ljudi nisu materijalna bića. 

-Sabirajući se ovdje i moleći se Bogu mi ćemo znati istinu i činiti ono što je Bogu ugodno i znaćemo da je posljednji sud Božiji gdje će nas Bog pitati šta smo činili da budemo bolji. Bog će u nama tražiti trud i napor. Pitaće nas šta smo činili unutar svojih porodica, unutar naroda. Dali smo postojali jedno u vjeri, Hristu, Crkvi - rekao je patrijarh dodajući da se samo tako može biti u ljubavi i sa drugima. 

Patrijarh Porfirije je rekao da je potrebno i da treba da Hristost bude na prvom mjestu. 

-Neka gospod da mir, ljubav i radost i svim ljudima koji žive u ovom gradu i Hercegovini. Molitvama svih svetih. Mir, radost i ljubav svima. Molite se za nas, kao što ćemo mi za vas  poručio je patrijarh Porfirije vjernom narodu u besjedi u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru.

Nakon liturgije biće održan donatorski ručak, radi prikupljanja sredstava za nastavak obnove hrama Svete Trojice, koji je potpuno uništen 1992. godine.

Patrijarh Porfirije, koji je u Mostar došao povodom 150 godina od osvećenja Sabornog hrama, juče je posjetio i manastir Žitomislić i Prebilovce.

Poručio je da je veliki blagoslov da se dođe u Hercegovinu, zemlju Svetog Save i da se tu moli Bogu sa braćom Srbima za mir u porodicama, u narodu i među svim ljudima.

Dodik: Ovo je pokazatelj da smo sabrani, da možemo da se okupimo

Svetoj Liturgiji u Sabornom hramu u Mostaru prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je izrazio spremnost da se završe radovi na obnovi jednog od najvećih srpskih pravoslavnih hramova na Balkanu, među koje spada i ovaj mostarski.

- Ovo je pokazatelj da smo sabrani, da možemo da se okupimo, da prikupimo energije, snage i novca, i vjerujem da je današnji dan važan po tome što je ovdje patrijarh, ali i zato što možemo, vjerujem, obezbijediti dodatna sredstva da ovaj hram završimo onako kako je to predviđeno projektima - naveo je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana