Patrijarh Porfirije: Kosovo je za Srbe mjesto rođenja

Srna
Foto: Kurir

GRAČANICA - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Gračanici da se Srbi kad god dođu na Kosovo i Metohiju vraćaju sebi jer ovo jeste mjesto njihovog rođenja, gdje su ponikli, rodili se za Hrista, za crkvu i njegovo jevanđelje.

"Ovde smo dobili svoje ime, svoj pečat, rodili smo se, kako to danas kažu, za sistem vrednosti koji je drugačiji od mnogih drugih koji nas okružuju, koji hoće da nam nameću, koji nas sapliću. Rodili smo se ovde za sistem vrednosti Jevanđelja", rekao je patrijarh srpski.

On je u besjedi nakon liturgije u porti manastira Gračanica naglasio da bez Gračanice, bez Vidovdana i svih svetinja na Kosovu i Metohiji Srbi naprosto nisu ono što jesu, odnosno "nisu ono našta ih je Gospod pozvao".

Patrijarh Porfirije, uz sasluženje episkopa Srpske pravoslavne crkve i Njegovog preosveštenstva arhiepiskopa Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije Jovana, služio je jutros Svetu vidovdansku liturgiju.

"Evo nas opet pred Gračanicom, tom nebeskom lepoticom, na Kosovu i Metohiji da molitveno, bogoslužbeno, proslavimo Vidovdan, da proslavimo Svetog kneza Lazara i da se njemu obratimo za duhovnu podršku. Evo nas opet zajedno sabrani pred svetom Gračanicom. Sabran je i čitav pravoslavni narod. Svi su danas sabrani kroz molitvu i blagodat Božju", rekao je patrijarh pred više hiljada okupljenih vjernika.

On je istakao da Srbi kad god su na ovom mjestu, znaju da koliko god se od njega udaljili i bijahu izgubljeni, "nađoše se" i vratiše sebi.

"U Gračanici, Dečanima, Prizrenu, Pećkoj patrijaršiji jasno vidimo ko smo. To su naše oči. Vidovdan je je naše oko. Sveti Lazar je naše uho. Svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo ne samo našu prošlost i poreklo već razumemo i šta je naš cilj i zašto smo kršteni u ime Svete Trojice. S Hristom i u njemu mi jesmo ono što smo kao zajednica", rekao je patrijarh srpski.

On je poručio da voljeti bližnjeg svoga znači voljeti svakog čovjeka onako kako su to činili Sveti knez Lazar i mučenici kosovski.

"Ta ljubav sažeta je i definisana u jednostavnim rečima `Sveti knez Lazar je izabrao veru umesto večere`. On se opredelio za veru zato što se opredelio da večera ne bude klanjanje bilo čemu što je od ovog svijeta, da ne bude ništa vrednije od Hrista", rekao je patrijarh Porfirije.

On je apelovao na jedinstvo i poručio da treba za sve imati mjesta u srcima, pa i sa Albancima sa kojima Srbi žive zajedno na Kosovu i Metohiji, jer samo u zajednici mogu biti na putu Božjem.

"Važno je da znamo da jedni bez drugih ne možemo, jer imamo iskustva iz prošlosti i zato ne treba da dozvolimo da nas drugi uči tome, da primenjuju svoje metode kojima samo hoće da jesmo jedni pored drugih kako bi oni ostvarivali svoje ciljeve koji nisu u skladu sa našim ciljevima, posebno s ciljevima na koje nas poziva jevanđelje, sa ciljevima za koje se opredelio Sveti knez Lazar sa svojim mučenicima", rekao je patrijarh srpski.

Svetu arhijerejsku vidovdansku liturgiju i odlazak na Gazimestan obezbjeđuje veliki broj pripadnika Kosovske policijske službe koji su izmjestili saobraćaj kroz Gračanicu, a svim vozačima koji planiraju odlazak na Gazimestan uručene su propusnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana