Patrijarh Porfirije 2. jula u Bratuncu služi pomen ubijenim Srbima

Srna
Patrijarh Porfirije 2. jula u Bratuncu služi pomen ubijenim Srbima

BRATUNAC - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće u subotu, 2. jula, u Bratuncu pomen za 3.267 Srba iz srednjeg Podrinja i Birča, nastradalih prije 30 godina u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, najavljeno je iz Mitroplije dabrobosanske.

Patrijarh srpski će sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, arhijerejima i sveštenstvom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu u osam časova, čime će početi obilježavanje 30 godina od stradanja Srba u ovoj regiji.

Nakon Svete arhijerejske liturgije, krenuće litija od hrama do groblja u Bratuncu, gdje će biti služen parastos za nastradale srpske civile i vojnike iz ovog kraja.

Kako je najavljeno iz Odbora za obilježavanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, u 10.30 časova kod centralnog spomen-krsta na bratunačkom groblju patrijarh će uz sasluženje arhijereja i sveštenstva služiti pomen stradalim Srbima.

Nakon parastosa uslijediće polaganje cvijeća i vijenaca kod spomen-krsta.

Obraćanje zvaničnika i umjetnički program posvećen stradanju Srba srednjeg Podrinja i Birča počeće u 12 časova na Trgu Miloša Obilića u ovom mjestu.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije će, po vlastitom izboru, nakon obaveza u Bratuncu posjetiti Srebrenicu i Hram Pokrova Presvete Bogorodice u tom mjestu.

Kako je najavljeno iz Koordinacionog odbora za obilježavanje 30 godina srpskog stradanja regije Birač, očekuje se da brojni zvaničnici i građani sa obje strane Drine, kao i Sarajevsko-romanijske regije, prisustvuju obilježavanju 30 godina od srpskog stradanja u Podrinju i Birču i dočeku Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Za brojne zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju i Birču i za 3.267 srpskih žrtava, među kojima su oko polovina bili civili, niko nije odgovarao ni nakon 30 godina.

Organizatori ovog obilježavanja su Odbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje tradicije oslobodilačkih ratova, Koordinacioni odbor za obilježavanje 30 godina srpskog stradanja regije Birač i Mitropolija dabrobosanska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana