Patrijarh Irinej: Vlasti Crne Gore da se vrate svom narodu, istoriji, kulturi i vjeri

Srna
Patrijarh Irinej: Vlasti Crne Gore da se vrate svom narodu, istoriji, kulturi i vjeri

BEOGRAD- Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej poručio je danas crnogorskim vlastima, na molebanu podrške odbrani srpskih svetinja u Crnoj Gori u Beogradu, da se ostave zlih i đavoljih djela i vrate svom narodu, istoriji, kulturi i vjeri.

Patrijarh Irinej je na kraju litije i molebana koji je služio ispred crkve Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu istakao da su se srpski narod i njegove svetinje u Crnoj Gori našli u problemu koji je toliko težak da se ne može da riješiti "silama ljudskim" i da samo može pomoći Bog.
Patrijarh Irinej je rekao da nije u pitanju samo rukovodstvo Crne Gore, nego da se iza njega nalazi "ogromna mračna sila", a da ono samo sprovodi tuđu volju, dok je glavni zadatak da se razbije srpstvo i osvoji SPC.
- Niko nije ni mogao da pomisli da ćemo doći u priliku da branimo Srbe od Srba, da branim Crkvu našu od bivših Srba. Digli su ruke svoje bezbožne na najveće vrednosti i svetinje roda našega - rekao je patrijarh Irinej.
On je upozorio da crnogorske vlasti hoće da SPC liše njene imovine i unište, a da pritom zaboravljaju da je SPC stvorila Crnu Goru koje danas sigurno ne bi bilo da nije bilo Crkve.
Patrijarh Irinej ukazao je da takvo bezakonje svijet nije zapamtio i da crnogorske vlasti čine ono što ni Turci za 500 godina nisu činili.
Nekoliko hiljada ljudi učestvovalo je danas u Beogradu u litiji i molebanu koju su sveštenstvo i parohijani hramova Srpske pravoslavne crkve Zemuna i Novog Beograda organizovali u znak podrške odbrani srpskih svetinja u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana