Patrijarh Irinej: "Oluja" - najtragičniji događaj u srpskoj istoriji

Tanjug
Patrijarh Irinej: "Oluja" - najtragičniji događaj u srpskoj istoriji

SREMSKA RAČA - Patrijarh srpski Irinej rekao je da danas obilježavamo tužan i tragičan događaj koji je doživio naš nevini narod prije 25 godina i to ne od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda koji govori istim jezikom i ima gotovo istu vjeru.


Patrijarh je nakon služenja pomena svim stradalim Srbima u akciji "Oluja" na mostu na Rači rekao da jedina krivica srpskog naroda koji je živeo u oblasti Hrvatske to što su to bili etnički Srbi i pravoslavni po vjeri.

"Tu je da nazovemo krivicom srpski narod platio hiljadama nevinih žrtava", rekao je Irinej.

Kaže da je srpski narod plaćao cijenu za svoje ime i veru životom još od 1941. godine i da je, na žalost, plaća i danas.

"Obležavamo 25 godina od strašnog stradanja, kada je preko ovog mosta prešlo 250.000 proteranog i unesrećenog srpskog naroda uglavnom nejači lišenog svojih domova i života najbližih, kao najtragičniji događaj u našoj istoriji, a naša braća Hrvati ga slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji", kazao je Irinej.

 

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je danas na mostu u Sremskoj Rači, uz sasluženje sveštenstva SPC, pomen Srbima stradalim u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Oluja".
Obilježavanju Dana sjećanja prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

Na početku ceremonije obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj zločinačkoj oružanoj akciji "Oluja", na mostu na Sremskoj Rači sreli su se Dodik i Vučić, te Cvijanovićeva i Brnabićeva.

Dodik i Cvijanovićeva su krenuli od strane Republike Srpske, a Vučić i Brnabićeva od strane Srbije, tako da su se sreli na sredini mosta, a potom su se pozdravili sa patrijarhom srpskim Irinejem.

U nastavku manifestacije obilježavanja, koju organizuju Srbija i Republika Srpska, predviđeno je otkrivanje spomen-ploče i polaganje vijenaca, kao i obraćanje Dodika, umjetnički program i na kraju obraćanje Vučića.

Na spomen-ploči, koja je prvo obilježje stradalim Srbima tokom "Oluje", piše:

"Ovaj most je nemili svedok užasa i patnje srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas".

Osim vrha Srbije i Republike Srpske, obilježavanju kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju djeca koja su prije 25 godina prešla u koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana