Pašalić-Nađi: Veliki potencijali za proširenje saradnje u oblasti poljoprivrede

Srna
Foto: Srna

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađi saglasni su da postoji prostora za unapređenje i proširenje saradnje dvije zemlje u oblasti agrara.

Pašalić je izrazio zadovoljstvo jer je na sastanku u Budimpešti sa Nađijem dogovorio da kroz deset dana dođe u posjetu u Banjaluku, kada će razgovarati o konkretnim stvarima za realizaciju.

Postoji šansa za proširenjem saradnje, kada je riječ o investiranju firmi iz Mađarske u Republiku Srpsku u oblasti poljoprivrede. Mađari su zainteresovani za jagodičasto voće, kao što je malina i borovnica. To su proizvodi koji ima nedostaju, a mi možemo da im ponudimo - rekao je Srni Pašalić, koji prisustvuje Međunarodnoj konferenciji i Sajmu "Planet Budapest 2021".

On je naveo da je na sastanku razgovarano i o eventualnom plasmanu voća u Mađarsku, te o saradnji kada je riječ o naučno-stručnom istraživanju u oblasti poljoprivrede i razmjeni znanja.

Pašalić je napomenuo da do sada Republika Srpska nije imala veliku spoljno-trgovinsku razmjenu sa Mađarskom.

Iz Republike Srpske smo u tu zemlju uglavnom izvozili skrob, šećer, proizvode od paradajza, a iz nje uvozili pšenicu. Vidimo da postoji prostor za proširenje i investiranje, te sam ministru predstavio olakšice koje imaju investitori koji odluče da ulažu u Srpsku, kao što je pozitivna poreska politika, relativno nizak porez na dohodak, te najjeftiniju struju u regionu, kao i poljoprivredno zemljište koje nije opterećeno pesticidima i na kojem se može organizovati snažnija organska proizvodnja - rekao je Pašalić.

On je napomenuo da je "Planet Budapest 2021" najveća srednjoevropska manifestacija, koja je ove godine okupila delegacije iz više od 100 država.

Centralne teme konferencije su održiva poljoprivreda, vodoprivreda, energetika, transport, upravljanje otpadom, klimatske promjene, kao i druge teme koje se tiču održivog razvoja, sa ciljem da ponude inovativna rješenja za izazove održivog razvoja - rekao je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana