Paroh koparski: Alternativna lokacija za gradnju hrama u Kopru neprihvatljiva

Srna
Paroh koparski: Alternativna lokacija za gradnju hrama u Kopru neprihvatljiva

KOPAR - Paroh koparski jerej Dejan Mandić izjavio je da je za Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku neprihvatljiva alternativna lokacija za izgradnju hrama koju su ponudile vlasti slovenačkog grada Kopar.

- Gradonačelnik Kopra (Aleš Bržan) i dalje ostaje pri svom stavu i nudi nam novu lokaciju za hram. Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije mu je poslao dopis da nije saglasan sa tim i da želi da nam gradonačelnik pomogne da što skorije krenemo u izgradnju. Čekamo njegov odgovor već mjesec da bismo vidjeli kakve korake možemo dalje da preduzmemo - istakao je Mandić.

On je pojasnio da je gradonačelnik Kopra u obrazloženju naveo da im sadašnja lokacija na kojoj je planirana izgradnja hrama nije primjerena jer će tu u narednih četrdesetak godina biti put.

- Njegov argument je da bi nama smetao taj put. Alternativna lokacija je zabačena i, takođe, se nalazi na putu tako da to što je on predstavio nema nikakvog smisla. Mi nismo saglasni sa drugom lokacijom, budući da je mitropolit na sadašnjoj lokaciji osvetio zemljište za izgradnju hrama. Pripremili smo i svu dokumentaciju, ali, nažalost, sve je zaustavljeno kod pribavljanja saglasnosti gradonačelnika - kaže Mandić.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve  su sa prethodnom vlasti u Kopru postigli dogovor i na osnovu toga kupili jednu od predloženih lokacija, ali je problem nastao nakon izbora novog gradonačelnika.
Koparska parohija djeluje 40 godina, a posljednjih godina koristi prostorije iznajmljene od Rimokatoličke crkve.

Prije dvije godine Mladen Milanović iz Mrkonjić Grada je prihvatio ideju sveštenstva i kupio zemljište za gradnju pravoslavnog hrama u Kopru - prvog poslije Drugog svjetskog rata u Sloveniji i drugog koji bi postojao u toj državi.

Pravoslavni hramovi u Sloveniji bili su u Ljubljani, Mariboru i Celju, a dva od njih su srušena u Drugom svjetskom ratu po naređenju vođe nacističke Njemačke Adolfa Hitlera i od tada nije bilo mogućnosti za izgradnju hrama.

Procjenjuje se da u Sloveniji živi do 200.000 pravoslavnih vjernika, ali tačan broj nije poznat, dok na primorju živi oko 1.200 porodica, koje gravitiraju Koparskoj parohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana