Parlament neće zasjedati već traži informaciju o nabavci vakcina, sastanak sa "Fajzerom" odgođen

GS
Parlament neće zasjedati već traži informaciju o nabavci vakcina, sastanak sa "Fajzerom" odgođen

SARAJEVO - Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je bila zakazana za sutra otkazana je.

Iz Parlamenta je saopšteno da se sjednica otkazuje s obzirom na to da su na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma usvojeni zaključci kojima je otklonjena potreba da se hitna sjednica održava.
- Predstavnički dom zadužuje Agenciju za javne nabavke BiH i Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da u roku od sedam dana dostave informaciju o neophodnim uslovima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku vakcina protiv virusa korona, koja će biti razmatrana na prvoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma - navodi se u prvom zaključku koji je usvojen.
Dalje se navodi u zaključku da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje predsjedavajuću Predstavničkog doma da otkaže 11. hitnu sjednicu Predstavničkog doma, zakazanu za subotu, 27. februara s jednom tačkom dnevnog reda- Informacija Agencije za javne nabavke BiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o neophodnim uslovima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku vakcina.

Predstavnici institucija BiH, mehanizma "Kovaks" i kompanije "Fajzer" danas su trebali da održe sastanak na kojem će vlastima u BiH biti prezentovani zahtjevi "Fajzera", odnosno uslovi koje BiH treba da ispuni kako bi stigla prva pošiljka od 23.400 doza vakcine,  ali je on otkazan

- Sastanak predstavnika i najviših zvaničnika vlasti u BiH odgođen je za utorak- potvrdio je  "Nezavisnim"  predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegletija.

"Kovaks" je prije nekoliko dana obavijestio BiH da nisu ispunjeni svi uslovi jer prema  "Fajzerovoj" dubinskoj analizi BiH nije izvršila sve obaveze koje se tiču sporazuma o nadoknadi štete i odgovornosti jer se smatra da postoje pravni ili finansijski rizici u vezi s mogućim obeštećenjima koji mogu nastati.

U kompaniji "Fajzer" za portal Kliks su pojasnili da, da bi vakcine bile isporučene, zemlje moraju imati dokumentaciju o nacionalnom regulatornom odobrenju vakcina, koje je izdala nadležna nacionalna regulatorna agencija ili dokaz o priznavanju ili oslanjanju na drugu vrstu regulatornog odobrenja, poput Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) te uvoznu dozvolu i potpisane sporazume o odšteti i odgovornosti.

Drugim riječima nadležna institucija u BiH - Agencija za lijekove nije odobrila "Fajzer" niti postoji dokument kojim se oslanja na odobrenje vakcine u SZO i slično.

BiH je potpisala ugovor sa Kovaksom u septembru 2020. godine za nabavku 153.600 doza "AstraZeneke" i 23.000 doza "Fajzera", a za tu namjenu je platila više od 10,5 miliona dolara,

Na jučerašnjem  sastanku članova Predsjedništva BiH sa premijerima Republike Srpske i FBiH Radovan Viškovićem i Fadilom Novalićem, te predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom u Sarajevu dogovoreno je da se razmatra mogućnost nabavke vakcina i mimo "Kovaks" programa.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je nakon sastanka da će BiH tužiti "Kovaks" ako ovaj međunarodni mehanizam probije rok za isporuku vakcina BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana