Pantelija Ćurguz - Zečević umiješan u eksploziju na Markalama

Glas Srpske
Pantelija Ćurguz - Zečević umiješan u eksploziju na Markalama

BANjALUKA - Sudski vještak Haškog tribunala i Suda BiH Berko Zečević umiješan je u postavljanje minsko-ekspolozivnih naprava na sarajevskoj pijaci Markale tokom masakra 5. februara 1994. godine, tvrdi predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz.

- Tim koji je postavio eksplozivne naprave na Markalama bio je pod nadzorom Zečevića, koji se uvijek pojavljivao na licu mjesta u sličnim situacijama, izjavio je Ćurguz Srni i dodao da za to postoje brojni dokazi.

Rekao je da je Zečević bio na Markalama 5. februara 1994. kada je UNPROFOR radio uviđaj i da je na licu mjesta tumačio i tvrdio da je granata ispaljena sa srpskih položaja.

On je podsjetio da nijedan sudski vještak i ekspert niti može, niti bi htio da na licu mjesta, neposredno poslije događaja daje konkretan i stručan, a pogotovo ne definitivan zaključak.

Ćurguz kaže da očevici tvrde kako se Zečević tog dana svađao sa balističarima UN na licu mjesta i da je o tome govorio i na Radio Sarajevu.

Berko Zečević je, osim predmeta "Markale 1" i "Markale 2", učestvovao i u vještačenju "predmeta Tuzlanska kapija" te u slučaju ubistva bivšeg zamjenika ministra federalne policije Joze Leutara, gdje je ponovo na licu mjesta izrekao mišljenje i ekspertizu koja je istragu odvela u pogrešnom pravcu, a slučaj je ostao neriješen do danas.

Ćurguz je podsjetio da je odlukom tadašnjeg Predsjedništva RBiH od 17. jula 1992. godine formiran Centar namjenske proizvodnje pri Glavnom štabu oružanih snaga Armije RBiH, a da su nosioci tog projekta bili Faik Kulović i Berko Zečević.

Proizvodnja oružja za muslimansku vojsku organizovana je povezivanjem malih radionica za ručnu izradu minsko-eksplozivnih sredstava.

Svjedočenje

Zečević je juče u Haškom tribunalu počeo svjedočenje na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Odlukom Sudskog vijeća nije prihvaćen prijedlog svjedoka da se njegovo svjedočenje, zbog zdravstvenih problema, ograniči na 180 minuta, ali je raspored rada u sudnici izmijenjen tako da će češće biti pravljene pauze, kako bi Zečević mogao da se odmori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana