Pandurević: Ustavni Sud BiH ušao u politiku

Srna
Pandurević: Ustavni Sud BiH ušao u politiku

BANjALUKA - Ustavni sud BiH davno je izašao iz sfere prava i ušao u politiku, donoseći potpuno antiustavne odluke, a potvrda toga jeste i odluka da ukine odredbe Deklaracije Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti, smatra član Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević.

"Ustavni sud BiH ukinuo je i zaključke o informaciji o prenošenju nadležnosti čime je izašao iz svojih nadležnosti, počevši se baviti aktima koji nemaju snagu zakona. U suštini, uveli su zabranu slobode mišljenja i kreiranja političkih ciljeva", rekla je Pandurevićeva.

Ona je navela da će SDS uvijek braniti pravo institucija Republike Srpske da artikulišu političke stavove i ciljeve.

"Ovo je drugi presedan u kojem Ustavni sud BiH odlučuje o aktima koji nisu opšti, odnosno ustav entiteta ili zakon, a u identičnim slučajevima po apelacijama iz Srpske proglašavao se nenadležnim", rekla je Pandurevićeva.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. maja, da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske, Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi sa donošenjem osporenih odredbi Deklaracije i Zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana