Pahor: Ako Srbija stane na drugu stranu, budućnost Srpske u BiH može dobiti drugačiji zamah

Anadolija
Pahor: Ako Srbija stane na drugu stranu, budućnost Srpske u BiH može dobiti drugačiji zamah

ANKARA – Dugoročno gledano, jedini način rješavanja problema na zapadnom Balkanu je ubrzanje procesa članstva zemalja u Evropsku uniju.

Ako Srbija odluči stati na drugu stranu, budućnost Republike Srpske u BiH može dobiti drugačiji zamah, poručio je u intervjuu za Anadoliju predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Pahor je odgovarao na pitanja o dešavanjima na Zapadnom Balkanu, kao i o rusko-ukrajinskom ratu.

Podsjećajući kako je i Balkan patio od sličnih sukoba, Pahor je rekao da već duže vrijeme pokušava skrenuti pažnju svojih kolega u NATO i EU na događanja na Zapadnom Balkanu.

-Neke zemlje su pod direktnim pritiskom Rusije - upozorio je Pahor.

Ističući takođe da je Srbija pod velikim pritiskom da sprovede sankcije zapadnog bloka i EU, Pahor je podsjetio da se proces članstva Srbije u EU nastavlja i založio se za ubrzanje procesa pristupanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Pahor je rekao da pridaje važnost članstvu u EU „kako bi se pokazalo na čijoj su strani sve zemlje, uključujući i Srbiju“.

-Ako Srbija odluči stati na drugu stranu, budućnost Republike Srpske u BiH može dobiti drugačiji zamah - upozorio je Pahor.

Podvukao je kako želi vidjeti sve zemlje Zapadnog Balkana u EU što je prije moguće, te ponovio da je jedino rješenje ubrzati proces članstva u EU.

-Mislim da bi EU trebala učiniti više. Sličan proces vidimo i u odnosima Kosova i Srbije, kao i u napetosti između pojedinih etničkih grupa u BiH, gdje se sa zebnjom očekuju izbori – istakao je Pahor.

Ustvrdio je da bi trebalo biti sličnog ubrzanja i ulasku BiH u NATO.

-Želim da BiH postane sljedeća članica NATO-a. Njeno članstvo u NATO važno je za promjenu kretanja na zapadnom Balkanu – istakao je Pahor.

Napominjući da radi i na tome da BiH do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u EU, Pahor je istakao važnost početka pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije za zapadni Balkan.

Rekao je da na zapadnom Balkanu ima isto toliko prilika koliko i problema.

-Regija će otići ili na jednu ili na drugu stranu. U ovom trenutku akcije NATO su od velike važnosti. Ako nastavi čekati, zapadni Balkan će biti još više izložen Rusiji i moglo bi doći do problema - rekao je slovenački predsjednik.

Dotakao se i napetosti na relaciji Beograd - Priština.

-Podržavam dijalog između Kosova i Srbije od samog početka. To je teško pitanje, ali trenutno postoji veliki problem povjerenja među stranama. U kontaktu sam s obje strane i vidim koliko je teško s tim nepovjerenjem. Nedavno smo svjedočili događaju za koji se bojimo da će još više porasti. Ako nema snažnog dijaloga, uvijek postoji rizik da dođe do takvih događaja koji mogu povećati napetosti. Trenutno nema snažnog dijaloga. Nastojim ohrabriti strane da daju sve od sebe jer je mirovni sporazum između Beograda i Prištine važan ne samo za mir i stabilnost dviju zemalja nego i za cijelu regiju -  rekao je Pahor.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Pahor je rekao kako ga „veseli duh zajedništva koje je Zapad pokazao naspram ovog rata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana