Pacijent iz Istočnog Sarajeva imao neugodno iskustvo sa “Otvorenom mrežom”: Polovina novca za liječenje ostala bez opravdanja

Darko Momić
Pacijent iz Istočnog Sarajeva imao neugodno iskustvo sa “Otvorenom mrežom”: Polovina novca za liječenje ostala bez opravdanja

BANjALUKA – Pojedini pacijenti koji su preko NVO “Otvorena mreža” išli na liječenje i transplantaciju organa u inostranstvo na račun ove organizacije uplaćivali su duplo više sredstava nego što su koštali medicinski zahvati kojima su bili podvrgnuti, saznaje “Glas Srpske”.

“Otvorena mreža” dospjela je u centar pažnje javnosti nakon što je uhapšen prvi čovjek te organizacije, popularni voditelj i glumac, Almir Ćehajić Batko iz Sarajeva.

Jedan od slučaja koji ukazuje na sumnjive aktivnosti prilikom prikupljanja novca tiče se pacijenta iz Istočnog Sarajeva čiji identitet ne otkrivamo koji je krajem oktobra 2012. godine sa “Otvorenom mrežom” sklopio ugovor o saradnji  u liječenju prema kojem se obavezao da će ovoj nevladinoj organizaciji uplatiti 80.000 maraka, a da će “Otvorena mreža” platiti fakturu za njegovo liječenje, odnosno za kadeveričnu transplantaciju bubrega.

Pacijent je krajem jula 2013. godine uspješno operisan u Univerzitetsko- medicinskom centru u Nici u Francuskoj, a 2014. godine je pokrenuo spor protiv Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sa zahtjevom za refundaciju troškova za liječenje. U sudskom procesu koji je trajao nekoliko godina (presude su u posjedu našeg lista) otkriveno je da su sve bolničke takse koje za ovog pacijenta platila NVO “Otvorena mreža” iznosile 20.372 evra ili oko 40.000 KM. U istom postupku otkriveno je da je pacijent “Otvorenoj mreži” prije odlaska na transplantaciju bubrega u nekoliko navrata uplatio ukupno 79.650 KM.

Uprkos tome što je pacijent uspješno operisan u Francuskoj, Fond zdravstvenog osiguranja RS u sudskom postupku je osporavao pravo pacijenta na refundaciju troškova, između ostalog i zbog formalno-pravnih razloga, odnosno zato što nigdje nije bilo računa na ime tog pacijenta.

- Ljudi među kojima je i taj pacijent iz Istočnog Sarajeva, obraćali su se Fondu sa zahtjevom za refundaciju sredstava koje su oni uplatili “Otvorenoj mreži”, pri čemu su donosili potvrde da su plaćeni troškovi liječenja i da je to u njihovo ime učinila “Otvorena mreža”. Fond je jednostavno bio prisiljen da odbija te zahtjeve, ali na kraju smo u skladu sa sudskom presudom refundirali troškove tom pacijentu, ali u visini od 20.372 evra, pretvoreno u KM, jer je to iznos za koji je postojao dokaz da su u pitanju troškovi operacije - kaže naš sagovornik iz Fonda zdravstva RS odlično upućen u ovaj i ostale slučajeve u vezi sa NVO “Otvorena mreža”.

Prema njegovim riječima, sigurno je da su troškovi liječenja pacijenta iz Istočnog Sarajeva o čijem slučaju govorimo bili viši, jer pored samih troškova koji se uplaćuju zdravstvenoj ustanovi, postoje i dodatni troškovi za transport, smještaj, oporavak i slično. Ipak, ističe on, prilično je čudno da je to koštalo koliko i sama operacija.

- Svakako da “Otvorena mreža” ima operativnih troškova koje moraju da pokriju, ali upravo ovaj slučaj opravdava sumnju da su ti troškovi naduvani. Uostalom, i sama akcija sarajevske policije i hapšenje Almira Ćehajića Batka i njegovih saradnika dodatno podgrijava sumnju da tu i nisu baš sve bila čista posla - kaže naš sagovornik.

Advokat iz Istočnog Sarajeva Vesna Školjević Tupajić koja je zastupala pacijenta u sporu protiv Fonda zdravstva RS nije željela mnogo da govori o slučaju.

- Moj klijent je operisan i uspješno se oporavio i to je najvažnije. Mi smo poslije nekoliko godina uspjeli od Fonda zdravstva da refundiramo sredstva za njegovu operaciju, a ja ne bih da govorim, pogotovo telefonom, o bilo kakvim drugim detaljima, njegovom odnosu sa “Otvorenom mrežom” i tome koliko je on njima sredstava uplatio - rekla je kratko za “Glas” Škiljević Tupajić.

Pritvor

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor TV voditelju i prvom čovjeku NVO “Otvorena mreža” Almiru Ćehajiću Batku koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, te pranja novca, čime je stekao protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 600.000 KM. Njegovom saradniku Davoru Gaju koji je bio koordinator u programu transplantacije određene su mjere zabrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana