Ovo je notarka koja je pala zbog krivotvorenja isprava za narko-kartel

GS
Nerbisa Mržljak
Foto: Avaz | Nerbisa Mržljak

VELIKA KLADUŠA - Nerbisa Mržljak, notarka iz Velike Kladuše, uhapšena je u okviru akcije “Cezar” zbog sumnje da je umiješana u krivotvorenje službenih isprava za potrebe narko klana Dine Muzaferovića (37) koji je nedavno razbijen u akciji “Balkanski kartel”, kojom je rukovodio Evropol.

Akciju je sprovela SIPA čiji su istražioci po nalogu Kantonalnog-tužilaštva Unsko-sanskog kantona izvršili pretrese objekata koje koristi Mržljak, odnosno prostorije koje je koristila. Mržljak je zatim uhapšena i sprovedena na dalje saslušanje.

- Osumnjičenoj se na teret stavlja da je počinila krivično djelo krivotvorenje službenih isprava, za koje je zakonom zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora - kaže izvor iz istrage.

Iz SIPA je saopšteno da je u akciji “Cezar” uhapšena jedna osoba zbog krivotvorenja službene isprave.

- Lice lišeno slobode će u toku dana biti sprovedeno u službene prostorije radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predato na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona u Bihaću. U pretresu su otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog djela, i to notarski pečat, opšti poslovni upisnik i forenzičke kopije digitalnih podataka - saopšteno je iz SIPA.

Podsjetimo, akcija “Balkanski kartel” realizovana je krajem maja na području Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Holandije, Italije, Belgije i Njemačke.

Akcijom obuhvaćeno 37 osumnjičenih

Akcijom je obuhvaćeno 37 osumnjičenih, a kao vođa kriminalne grupe označen je upravo Dino Muzaferović iz Velike Kladuše, koji trenutno služi četvorogodišnju kaznu zatvora u Italiji, nakon što je toj zemlji izručen iz Njemačke. Evropol je tada saopštio da je ova, veoma nasilna kriminalna grupa, bila umiješana u krijumčarenje velikih količina droge i vatrenog oružja u Evropi.

Akcijom je rukovođeno iz Zagreba, a MUP Hrvatske je objavio da je grupa raspolagala sa najmanje 23 kilograma kokaina, 86 kilograma heroina, 120 kilograma konoplje i 100 kilograma smole konoplje - ukupne vrijednosti od najmanje 3.456.000 evra, te 11 pištolja, jednom automatskom puškom, 6.000 pištoljskih metaka i 20 kilograma eksploziva.

Zanimljivo je da, iako se nalazi u zatvoru u Italiji, iz policije je saopšteno da je Muzaferović nastavio da organizuje kriminalne aktivnosti grupe, iz zatvorske ćelije, odakle je, vjeruje se, redovno izdavao naređenja i upustva svojim podređenima.

Pripadnici grupe Dine Muzaferovića bili su na meti policijske akcije  „DM“ koja je sprovedena krajem maja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana