Ove sedmice u sudnicama Karadžić, Mladić i Hadžić

Agencije
Ove sedmice u sudnicama Karadžić, Mladić i Hadžić

Hag - U Haškom tribunalu sutra će biti nastavljena suđenja nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću i bivšem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću, prenose agencije.

Karadžić, koji se sam zastupa pred sudom, nastavlja sa izvođenjem dokaza odbrane.

Najavljeno je da će prvo biti saslušan jedan novi svjedok, a da će zatim iskaz nastaviti ekspert za balistiku Zorica Subotić.

Na listi novih svjedoka su Vladimir Lukić, Dane Katanić, Svetozar Kosorić i Petar Uščumlić.

Lukić je bio predstavnik Republike Srpske pri Unproforu u Sarajevu, od početka jula 1992. do sredine decembra 1992. godine i predsjednik Vlade Republike Srpske, od januara 1993. do avgusta 1994. godine, dok je 1995. godine u svojstvu stručnjaka učestvovao u pregovorima u Dejtonu.

Dane Katanić je 1992. godine postavljen za predsjednika Izvršnog odbora opštine Skelani, dok je Kosorić, penzionisani potpukovnik Vojske Jugoslavije i šurjak nekadašnjeg komandanta Drinskog korpusa, generala Radislava Krstića, u julu 1995. godine bio načelnik za obavještajne poslove u Drinskom korpusu Vojske Republike Srpske.

Petar Uščumlić bio je prevodilac za Posmatračku misiju UN i za holandski bataljon UNPROFOR-a, koji je bio zadužen za zaštićenu zonu Srebrenica.

Uščumlić će, kako se navodi u njegovoj izjavi, osporavati svjedočenje bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost i obavještajne poslove Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske Momira Nikolića da je potpukovnik i pomoćnik načelnika za bezbjednost u Drinskom korpusu Vujadin Popović 12. jula 1995. godine rekao da će muslimanski zarobljenici biti ubijeni.

- Svjedočenje Momira Nikolića nije tačno. Petar Ušćumlić nikada nije čuo nikoga da kaže da će zarobljenici iz Srebrenice biti ubijeni - navodi se u izjavi svjedoka.

Na suđenju generalu Mladiću dokazni postupak nastavlja tužilaštvo, a za ovu nedjelju kao svjedoci najavljeni su nekadašnji komandant

Druge romanijske brigade Vojske Republike Srpske Mirko Trivić, istražilac tužilaštva policajac iz Poljske Tomaš Blaščik i jedan zaštićeni svjedok.

Na suđenju Goranu Hadžiću, dokazni postupak, takođe, nastavlja tužilaštvo.

U Haškom tribunalu danas je slobodan dan zbog praznika Duhova, koji se obilježava kao praznik UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana