Ovakva BiH ne može biti na ponos Evropi

Veljko Zeljković
Ovakva BiH ne može biti na ponos Evropi

BANjALUKA - Iz izjave slovenačkog predsjednika Boruta Pahora, političara i diplomate koji vrlo dobro zna prilike u regionu, može se zaključiti da se ipak u određenim evropskim krugovima nezvanično govorilo o daljoj budućnosti BiH pa čak i o mogućem mirnom razlazu.

Kaže ovo za “Glas Srpske” politikolog iz Istočnog Sarajeva Filip Matić komentarišući “priznanje” članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, koji su rekli da im je Pahor prilikom posjete BiH početkom marta rekao “kako se u posljednje vrijeme u Evropi sve češće mogu čuti glasovi da treba dovršiti raspad Jugoslavije te upitao: “Možete li se vi u BiH mirno razići?”.

- Mislim da se u ovom slučaju može primijeniti ona stara narodna izreka: “Gdje ima dima, ima i vatre”. Pahor sigurno neće javno govoriti o nekakvom mirnom razlazu i miješati se u unutrašnje stvari BiH. S druge strane vjerujem da je Hrvatska vodila ovakve razgovore - istakao je Matić.

Džaferović i Komšić su odgovorili da scenario koji podrazumijeva mirni razlaz unutar BiH nije moguć, dok je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio suprotan stav.

Matić smatra da ovakva BiH sigurno ne može biti na ponos jednoj Evropi te da domaće vlasti konačno moraju same da počnu sa reformama.

- Predstavnici tri naroda moraju sjesti i pokušati da se dogovore o konačnom rješenju. Ukoliko do ovih pregovora ne dođe, vjerujem da ćemo doživjeti krah, kako ekonomski tako i politički. Cjelokupna politička i ekonomska situacija u BiH trebalo bi da natjera političare na razmišljanje. Promjene su nužne, jer se postojeći sistem uređenja države pokazao kao nefunkcionalan i pitanje je koliko on dugo još može opstati u postojećim okvirima, a pogotovo jer su sve “tri strane” u BiH nezadovoljne - poručio je Matić.

Politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić smatra da je ključna stvar čitave ove priče davno iznesena teza - “Ako nismo mogli zajedno živjeti u multietničkoj Jugoslaviji, kako je moguće živjeti u multietničkoj BiH, naročito nakon posljednjeg rata”.

- Ovo je apsurdna država, tvorevina kontradiktorna sama sebi. Nakon 25 godina eksperimentisanja prirodno je da i na Zapadu shvate da nije moguće očekivati čuda, nego da problemu BiH treba pristupiti racionalno. Kao po običaju Sarajevo ima militantan pristup i zveckaju oružjem na svaki pomen razdruživanja i to u jedan glas i desne i lijeve stranke - istakao je Savić dodajući kako Pahor prilikom svoje posljednje BiH nije rekao ništa novo, “samo je pokazao na slona u prostoriji kojeg mnogi ne vide ili ne žele da vide”.

Situaciju su dodatno usijale informacije medija da je slovenački premijer Janez Janša u Brisel uputio “non pejper”, neslužbeni dokument, koji između ostalog tretira i budućnost BiH. Prema tvrdnjama pojedinih portala on kao jedno od rješenja predviđa i otcjepljenje Srpske, ali i prekrajanje granica u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Janša je juče demantovao da je predao “non pejper” predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, navodeći da se posljednji put susreo sa njim prošle godine. I Pahor je juče reagovao na izjave političara iz BiH, istakavši da Slovenija poštuje teritorijalni integritet BiH i njene evropske perspektive. On je naveo da se on protivi ideji o raspadu BiH i prekrajanju granica na Balkanu.

- U tom kontekstu sam i pitao članove Predsjedništva BiH, iz zabrinutosti o tim idejama - naveo je Pahor.

Ambasadorka na raportu

Povodom navodnog “non pejpera” Janeza Janše juče je u Predsjedništvu BiH održan sastanak članova Kabineta Željka Komšića i ambasadora Slovenije u BiH Zorice Bukinec. Sagovornici su se složili da dvije zemlje treba da nastave da razvijaju svoje prijateljske odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana