Otkrivena bista Primakovu: "U najtežim trenucima uz srpski narod"

Tanjug
Otkrivena bista Primakovu: "U najtežim trenucima uz srpski narod"

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom otkrivanja biste bivšem ruskom premijeru i ministru spoljnih poslova Jevgeniju Primakovu, u Ruskom domu u Beogradu, da je ovaj ruski političar ostavio neizbrisiv trag u ruskoj i međunarodnoj politici, a da je u Srbiji posebno poznat po "zaokretu iznad Atlantika".

"Danas kada Ruska Federacija slavi Dan narodnog jedinstva, širom naše drage Rusije, proslavlja se i 90 godina od rođenja oca moderne ruske diplomatije, velikog državnika, koji je dalekovidnom politikom trajno upisao svoje ime ne samo u rusku, već svjetsku istoriju. Iza sebe ostavio je neizbrisiv trag", rekao je Vučić.

Primakov će, rekao je Vučić, ostati upamćen po svojoj neiscrpnoj snazi, vječnoj ljubavi prema otadžbini Rusiji.

Podsjetio je i na čuveni demarš 1999. godine, nakon što je Primakov saznao za početak bombardovanja SRJ, suverenu zemlju, poznat kao "zaokret iznad Atlantika", koji je za Srbiju, kaže Vučić, značio mnogo.

"Iako nismo tada spašeni, vidimo danas koliko je to bilo dalekovido. Taj korak je značio potpuni zaokret u spoljnoj politici Rusije, čiji prioriteti imaju praktičnu primenu u aktivnosti današnje generacije ruskih političara", objasnio je on.

Vučić je istakao da je Primakov branio nacionalne interese u trenutku kada su postojale mimnimalne šanse.

"Snaga Rusije tada i danas nije za poređenje. Ipak i u takvim uslovima radio je sve što je mogao da zaštiti Rusiju i bio je siguran u njen povratak na svjetsku scenu", dodao je on.

Vučić je rekao da se Primakov dostojno borio za interese svoje zemlje, da smo i mi u Srbiji to osjetili, kao i da je on osvjedočeni prijatelj koji je bio uz naš narod u najtežim trenucima.

Predsjednik Srbije je izarazio očekivanje da će njegovo djelo biti putokaz za buduća pokolenja.

Vučić je napomenuo da je uvijek najteže postići da vas cijeni i poštuje sopstveni narod, odnosno u svojoj kući, ali i u nekoj dalekoj zemlji.

"Iskreno cenimo šta je Primakov uradio za Rusiju, ali i šta je uradio za Srbiju", naglasio je Vučić i dodao da je Primakov pomogao Srbiji u borbi za slobodu i da budemo svoj na svome.

Poručio je da ga zbog toga srpski narod nikada neće zaboraviti.

Vučić je rekao da kod nas postoji izreka da čovjek može da umre dva puta, kada prestane da diše i kada ga ljudi zaborave i poručio da Srbi nikada neće zaboraviti Primakova i da će za nas vječno biti živ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana