Osuđenici iz Pakistana stižu u BiH

Darko Momić
Osuđenici iz Pakistana stižu u BiH

SARAJEVO - Islamska Republika Pakistan u borbi protiv prenaseljenosti i siromaštva koristi globalnu migrantsku krizu tako što osuđenike na dugogodišnje zatvorske kazne pušta iz zatvora i upućuje na migrantske rute, tvrdi za "Glas Srpske" izvor iz vrha MUP-a Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, bezbjednosne agencije u BiH odavno barataju tim informacijama, a kao dokaz koji ide direktno u prilog toj tvrdnji služe zvanični podaci koji kažu da najveći broj migranata u BiH dolazi upravo iz Pakistana.

- Nismo provjeravali posljednje tvrdnje da je 3.000 Pakistanaca dobilo nelegalne vize kako bi lakše došli u BiH, ali ako je tu informaciju iznio ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić, nemamo razloga da u nju ne vjerujemo - kaže naš sagovornik.

On ističe da je jako interesantno to što je tvrdnje da je u BiH sa lažnim vizama ušlo 3.000 pakistanskih imigranata prenio i uticajni londonski list "Tajms".

- To je previše ozbiljan list da bi se bavio paušalnim ocjenama, a oni se u tekstu pozivaju na tvrdnje zvaničnih institucija i zvaničnika u BiH - kaže naš sagovornik.

U pomenutom tekstu navodi se da bi pakistanski migranti na putu ka BiH morali da putuju 6.400 kilometara preko Irana, Turske, Grčke, Albanije i Sjeverne Makedonije, na kojem bi proveli nekoliko sedmica i potrošili hiljade funti, a opasnost bi im prijetila od hapšenja, napada kriminalaca ili čak smrti.

- Međutim, sa vizom mogu da lete iz Pakistana u Sarajevo, potom pređu granicu iz BiH u Hrvatsku koja je članica EU, odakle bi nastavili putovanje ka sjeveru krijumčarskim rutama - piše "Tajms".

Ovaj uticajni list kaže da se u izvještajima UNHCR-a navodi da je nagli porast broja Pakistanaca koji dolaze u BiH primjetan u julu prošle godine, kada je u BiH stiglo više od 2.000 imigranata iz te zemlje.

U tekstu se dalje navodi da je "BiH postala mjesto zagušenja na ruti za krijumčarenje migranata u Evropu, te da se u BiH nalazi više od 9.200 ilegalnih imigranata koji pokušavaju da pređu u Hrvatsku".

Da tvrdnje o izdavanju nelegalnih viza nisu bez osnova, praktično je priznala i glavni tužilac BiH Gordana Tadić koja je potvrdila da je ovo tužilaštvo otvorilo istragu o radu Ambasade BiH u Islamabadu. Ambasador u ovoj zemlji Sakib Forić demantovao je da je nezakonito izdavao vize, tvrdeći da je nemoguće izdati nezakonitu vizu, ali je priznao da je s njim kontaktiralo Tužilaštvo BiH.

- Već godinu dana se kreira ova afera. Postoje ljudi koji imaju regularne vize. Za ovaj drugi dio ne znamo - rekao je Forić.

Ipak, on nije rekao koliko viza je izdato državljanima Pakistana od novembra 2017. godine, kada je on preuzeo dužnost ambasadora, ali u oči upadaju zvanični podaci svih relevantnih institucija, među kojima je i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) prema kojoj je više od 30 odsto imigranata u BiH iz Pakistana.

Skrovište za Bin Ladena

Pakistan je jedna od najmnogoljudnijih zemalja svijeta sa više od 210 miliona stanovnika.

Prema svom ustavu, Pakistan je islamska republika čija istorija obiluje nestabilnostima i konfliktima sa Indijom, a danas slovi za zemlju koja se bori sa prevelikim brojem stanovnika, odnosno prenaseljenošću, siromaštvom i terorizmom. Ne treba da zaboravimo da je Pakistan bio i posljednje skrovište najtraženijeg svjetskog teroriste Osame bin Ladena koji je ubijen u akciji američke vojske upravo u toj zemlji.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana