Osuđeni neprimjereni napadi na nosioce pravosudnih funkcija

Srna
Osuđeni neprimjereni napadi na nosioce pravosudnih funkcija

SARAJEVO - Glavni tužilac i tužioci Tužilaštva BiH osudili su svaki vid neprimjerenog napada na nosioce pravosudnih funkcija, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Tužioci su, u vezi sa objavljenim reagovanjem sudija Suda BiH, istakli da su i sami često bili žrtve neosnovanih anonimnih prijava i pritužbi.

Sudije su danas pozvale tužioce Tužilaštva BiH da se izjasne da li su potpisnici anonimnog "otvorenog pisma" u kojem sudije i tužioci pozivaju predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca da odmah i bezuslovno da ostavku na tu funkciju i vrati mandat sudije Suda BiH, "iz svih poznatih razloga sa kojima je djelimično upoznat i ostatak pravosudne zajednice, kao i šira domaća javnost i međunarodne institucije u BiH".

U pismu se, između ostalog, navodi da je opštepoznata činjenica "dobrih" odnosa Debeveca sa direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanom Mehmedagićem, pa tako i njegovim mentorima, posebno u vrijeme krivičnog procesuiranja Mehmedagića, istrage, podizanja optužnica i suđenja.

"Svi znamo da kao predsjednik Suda BiH zloupotrebama svoga položaja ispunjavaš sve želje i naloge, posebno zloupotrebe ovlaštenja direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, posebno kada je riječ o legalizovanju ili prikrivanju privatizovanih i kriminalnih aktivnosti Agencije i njenih mentora iz sjene", navodi se u "otvorenom pismu" koje su objavili sarajevski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana