Osuđen pokušaj zastrašivanja novinara

Srna
Osuđen pokušaj zastrašivanja novinara

SARAJEVO - Delegacija EU u BiH oštro je osudila pokušaj zastrašivanja novinara koji su otkrili jednu od najvećih afera u BiH “Respiratori”, te pozvala bezbjednosne agencije da istraže ovakve slučajeve i obezbijede sigurne uslove rada za sve novinare.

Iz Delegacije su istakli da novinari u BiH svoj posao moraju obavljati potpuno bezbjedno, a da napadi na medije predstavljaju kršenja novinarskih prava, jer je njihova bezbjednost preduslov za slobodu govora i slobodu medija.

“EU oštro osuđuje bilo kakve prijetnje i napade na novinare i medijske slobode, te apeluje da agencije za sprovođenje zakona u BiH u potpunosti istraže takve slučajeve kako bi se osigurali bezbjedni uslovi rada za sve novinare”, rekli su iz Delegacije EU za “Avaz”.

Osudi se priključila i Ambasada SAD u BiH.

Sarajevski portal navodi da je slučaj prijavljen Federalnoj upravi policije.

Na društvenoj mreži Fejsbuk objavljena su dva video snimka u kojima su novinari optuženi da su izmislili aferu “Respirator”.

Imena novinara i njihove i fotografije objavljene su u izrazito negativnom kontekstu uz iznošenje teze o navodnoj povezanosti sa pojedinim političarima i političkim strankama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana