Oštra reagovanja iz Srpske povodom odlikovanja brigade HVO u Derventi

GS
Oštra reagovanja iz Srpske povodom odlikovanja brigade HVO u Derventi

DERVENTA- Povodom dodjele ordena zloglasnoj 103. brigadi Hrvatskog vijeća odbrane koja je počinila strašne zločine nad Srbima na području Dervente i Posavine iz Srpske oštra reagovanja.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da odlikovanje zloglasnoj brigadi Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ ne doprinosi pomirenju, niti unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

Povodom dodjele ordena zloglasnoj 103. brigadi HVO-a koja je počinila strašne zločine nad Srbima na području Dervente i Posavine, Cvijanovićeva je izjavila Srni da je apsolutno razumljiva i opravdana reakcija javnosti i građana Dervente za koje, kao i za cijelu Republiku Srpsku, ovaj čin predstavlja uvredu i provokaciju.

"Derventa je grad koji je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata pretrpio ogromne ljudske i materijalne žrtve i tu činjenicu morali bi da poštuju svi koji dolaze u ovu lokalnu zajednicu", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da Republika Srpska posvećeno radi na unapređenju regionalne saradnje, ali ona mora da bude utemeljena na međusobnom uvažavanju.

Dodjela ordena zloglasnoj 103. je najbahatiji čin provokacije i uvreda za svaku žrtvu i njihove porodice, ali i atak na mir i dobre međunacionalne odnose koji vladaju u Derventi, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić.

- Ovaj čin je, zbog vrijeđanja srpskih žrtava i emocija, mogao da izazove incident koji bi imao strašne posljedice na odnose u Derventi i svakodnevni život. Počast žrtvama - da, vrijeđanje tuđih žrtava - ne. A odlikovanje HVO je uvreda za Srbe, derventske žrtve i stradalnike - naglasio je Žunić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da je dodjela odlikovanja direktna uvreda za sve žrtve i njihov porodice.

- Upravo taj današnji čin, i to dan uoči obilježavanja strašnog zločina nad Srbima u Sijekovcu, dodatno ponižava srpske žrtve. Zločinom u Sijekovcu, koji je počinjen krajem marta 1992. godine, poslata je jasna poruka Srbima šta ih čeka, jer je taj zločin, nakon ubistva srpskog svata u Sarajevu, bio i okidač sukoba u BiH i čin agresije Hrvatske vojske na Republiku Srpsku - istakao je Kojić za Srnu.

Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević rekao je da dolazak Milanovića u Derventu na proslavu osnivanja 103. brigade HVO i uručivanje odlikovanja toj po zlu čuvenoj jedinici na godišnjicu stravičnog zločina koji je regularna Hrvatska vojska učinila u Sijekovcu samo nekoliko kilometara dalje, predstavlja skandal, otvoren šamar, tešku uvredu srpskom narodu i sramno ruganje svim srpskim žrtvama u Posavini.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović nazvao je dolazak Milanovića u Derventu skandalom i nacionalnom sramotom.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković naglasio je da današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

- Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije. Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima - naveo je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana