Osnovana komisija za granicu BiH, zajedničke lokacije na prelazima sa Srbijom

Srna
Osnovana komisija za granicu BiH, zajedničke lokacije na prelazima sa Srbijom

SARAJEVO - Savjet ministara donio je danas Odluku o osnivanju Komisije za granicu BiH, koja je, između ostalog, nadležna za identifikaciju granice sa susjednim državama.

Komisija je nadležna i za sačinjavanje prijedloga za korekciju granične linije u skladu sa Poslovnikom o radu, te pripremu prijedloga međudržavnih ugovora i drugih akata o graničnoj liniji sa susjednim državama, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Komisija broji devet članova i ima mandat od tri godine.

Članovi komisije su predstavnici ministarstava civilnih poslova, bezbjednosti te spoljnih poslova u Savjetu ministara, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslova.

Komisija podnosi izvještaj o radu Savjetu ministara najmanje dva puta godišnje.

Savjet ministara utvrdio je danas i Prijedlog sporazuma o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima BiH i Srbije i Prijedlog aneksa Sporazuma u vezi sa zajedničkom lokacijom na graničnom prelazu Ljubovija-Bratunac (novi most) koja će biti na teritoriji BiH.

- Sporazumom između Savjeta ministara i Vlade Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima želi se unaprijediti saradnja graničnih policija, te pojednostaviti i ubrzati obavljanje granične kontrole u korist građana - saopšteno je iz Savjeta ministara.

Uspostavljanjem zajedničkih lokacija želi se omogućiti racionalnije korištenje resursa u kontroli prekograničnog saobraćaja, te efikasnije realizovati zajedničke mjere i planovi aktivnosti protiv ilegalnih migracija i svih oblika prekograničnog kriminala.

Prijedlogom aneksa ovog sporazuma definisana je zajednička lokacija koja će biti na teritoriji BiH.

Prijedlog sporazuma i pratećeg aneksa biće dostavljeni Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić.

Ministarstvo inostraih poslova je zaduženo da Savjetu ministara na usvajanje dostavi Prijedlog odluke o uspostavljanju radne grupe sastavljene od predstavnika nadležnih nivoa vlasti u BiH za izradu prijedloga zakona o razvojnoj i humanitarnoj pomoći BiH trećim zemaljama.

Savjet ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, donio Odluku o izmjeni Odluke o naknadi za korištenje radiofrekventnog spektra u BiH.

Na ovaj način uvodi se kategorija naplate po širini dodijeljenog radiofrekventnog spektra za sve satelitske sisteme proporcionalno, što podrazumijeva ujednačen pristup obračunu naknade prema zauzetosti spektra.

Prema Odluci, naknada za korištenje radiofrekventnog spektra u satelitskoj službi, zavisno od širine dodijeljenog spektra, načina dodjele i širine dijeljenog kanala, utvrđuje se na godišnjem nivou.

Savjet ministara je, na prijedlog Ministarstva pravde, u drugom krugu glasanja donio Odluku o usvajanju revidiranog Akcionog plana Strategije za reformu sektora pravde u BiH od 2019. do 2020. godine.

Akcionim planom definisani su aktivnosti i odgovorne institucije, rokovi i jasno definisani pokazatelji praćenja provođenja aktivnosti u strateškim oblastima pravosuđa, izvršenja krivičnih sankcija, pristup pravdi u BiH, podrška privrednom razvoju, pitanja koordinacije i evropskih integracija.

Opšti cilj Strategije je stvaranje zajedničkog reformskog okvira za institucije u sektoru pravde u BiH koji sadrži usaglašene prioritete za budući razvoj ovog sektora u cjelini, kao i realne reformske aktivnosti.

Na prijedlog Ministarstva pravde, donesena je Odluka o imenovanju članova Savjetodavnog tijela Savjeta ministara za saradnju sa nevladinim organizacijama, a s ciljem provođenja Sporazuma o saradnji između Savjeta ministara i nevladinih organizacija u BiH.

Savjet ministara, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH, donio je Odluku o imenovanju članova Radne grupe za realizaciju aktivnosti ciljeva održivog razvoja i izradu dokumenta strateškog okvira institucija BiH do 2030. godine.

Radna grupa je dužna da u roku od šest mjeseci pripremi i posredstvom DEP-a BiH Savjetu ministara dostavi dokument strateškog okvira institucija BiH za period do 2030. godine, u svrhu realizacije ciljeva održivog razvoja.

Data je saglasnost za popunu sedam upražnjenih radnih mjesta u Graničnoj policiji BiH.

Savjet ministara BiH je, na prijedlog Nezavisne komisije za izbor članova Odbora državne službe za žalbe, imenovao Enesa Obraliju i Darija Krstića za članove Odbora državne službe za žalbe, kao prvoplasirane kandidate sa rang-liste, nakon okončane procedure javnog konkursa.

Donesena je i odluka o imenovanju Muamera Bandića za direktora i Suzanu Radinković za zamjenika direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, kao prvoplasirane kandidate nakon završene procedure javnog konkursa i usvajanja izvještaja Komisije za njihov izbor

Savjet ministara je razmotrio i uputiće Predsjedništvu BiH informaciju Ministarstva komunikacija i transporta o učešću ministra Vojina Mitrovića na Digitalnom samitu 2. novembar u Tirani.

Mitrović bi, nakon što dobije saglasnost Predsjedništva BiH, trebalo u Tirani da u ime BiH potpiše Memorandum o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija zapadnog Balkana, kao i Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu.

Potpisivanjem Memoranduma o regionalnoj interoperabilnosti stvaraju se uslovi za jačanje regionalne saradnje i za podršku digitalnoj integraciji, te razmjeni informacija na otvoren, bezbjedan i pouzdan način, pri čemu se prioritet daje regionalnoj interoperabilnosti i digitalnim javnim uslugama.

Ciljevi Memoranduma o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju su unapređenje i razvoj digitalne integracije i transformacije na Zapadnom Balkanu u skladu sa ranije prihvaćenim međunarodnim obavezama u ovoj oblasti.

Savjet ministara utvrdio je danas i Prijedlog sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija-BiH za 2019. godinu između EU, Vlade Srbije i BiH.

Riječ je o sporazumu vrijednom 2.352.941 evra, od čega grant EU iznosi dva miliona evra, a krajnji korisnici projekta će finansirati ukupno 352.941 evra.

Programsko područje obuhvata 67 opština u BiH i 31 opštinu u Srbiji.

Cilj programa je unapređenje socijalno-ekonomskog razvoja u pograničnom području Srbije i BiH provođenjem ciljanih i konkretnih aktivnosti, uz zajedničku upotrebu resursa.

Period izvršenja ovog sporazuma o finansiranju je 12 godina od njegovog stupanja na snagu, dok će njegovo operativno provođenje trajati šest godina.

Ukupno procijenjena vrijednost Programa u srednjoročnom periodu od 2018. do 2020. godine iznosi 6.823.529 evra, od čega EU putem granta finansira 5,8 miliona evra, a korisnici granta razliku u visini 1.023.529 evra.

Prijedlog sporazuma sa Osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen direktor Direkcije za evropske integracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana