Orbanov sekretar donirao 66 hiljada eura za obnovu Saborne crkve u Mostaru

GS
Foto: Kliks

MOSTAR - Državni sekretar za vjerska i nacionalna pitanja u kabinetu premijera Mađarske, Mikloš Šoltes, posjetio je danas gradilište Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru za čiju obnovu je uručio donaciju Vlade Mađarske od 66 hiljada eura.

Prilikom susreta sa predstavnicima srpske zajednice u Mostaru Šoltes je kazao kako Mađarska ima dobre odnose sa srpskim narodom u Srbiji, ali i van Srbije, te istaknuo da Srbi u Mađarskoj kao nacionalna manjina, imaju crkve, škole, kulturne institucije, koje podržavaju.

Tom prilikom je naglasio da je Mađarima jako važan mir na Balkanu i da im je zbog toga važno da imaju dobre odnose sa svim narodima na Balkanu.

Govoreći o donaciji sredstva za obnovu Saborne crkve je kazao kako to nije dovoljno, ali da Mađarska želi učestvovati u obnovi te važne građevine.

Podsjetio je i kako je ta zemlja pomogla i hrvatsku zajednicu u izgradnji studentskog doma “Dompes”, te da su prije 25 godina mađarski vojnici pomogli u obnovi Starog mosta u Mostaru.

Šoltes je najavio i da će pokrenuti inicijativu za saradnju srpske zajednice u Mađarskoj sa srpskom zajednicom u Mostaru na obrazovnom i kulturnom polju i naglasio da je, “ jako važno da sarađuju hrišćanske zajednice, ali da se moraju poštovati i druge vjere”.

Šoltes je sa saradnicima prisustvovao i osveštanju zgrade “Prosvjetine škole” u Mostaru koju su osveštali vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović i mostarski sveštenici Radivoje Krulj i Nebojša Radić, prenosi Kliks.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana