Orban: Odlični odnosi sa Srpskom, Budimpešta protiv upotrebe sankcija

Srna
Orban: Odlični odnosi sa Srpskom, Budimpešta protiv upotrebe sankcija

BUDIMPEŠTA- Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da su odnosi Mađarske i Republike Srpske odlični i da dvije strane čine sve da ojačaju saradnju.

"Mađarska se snažno protivi upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba u BiH koje zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija", saopšteno je iz pres- službe mađarskog premijera nakon njegovog sastanka sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Orban je na sastanku jasno stavio do znanja da je očuvanje stabilnosti zapadnog Balkana izuzetno važno za bezbjednost Mađarske i EU, rekao je agenciji MTI portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši.

Na sastanku je istaknuto da su odnosi Mađarske i Republike Srpske odlični i da se čini sve da se saradnja ojača, što se ogleda i u zajedničkim započetim projektima.

"Razgovarano je o tome da mađarske kompanije imaju značajan investicioni i komercijalni potencijal u finansijskom sektoru, energetici i telekomunikacijama koji namjeravaju da iskoriste u BiH", rekao je Havaši.

Prema njegovim riječima, mađarski premijer je izrazio nadu da će BiH u narednom periodu napredovati u procesu evropskih integracija.

"Cilj je da tokom mađarskog predsjedavanja EU u drugoj polovini 2024. godine integracija regiona zapadnog Balkana dobije posebnu pažnju u EU", dodao je Havaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana