OO BH Povorke ponosa najavio krivične prijave protiv Dodika i Stanivukovića

GS
OO BH Povorke ponosa najavio krivične prijave protiv Dodika i Stanivukovića

SARAJEVO - Članovi Organizacionog odbora BH Povorke ponosa u BiH najavili su danas podnošenje krivičnih prijava protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, zbog, kako su naveli, "huškanja i davanja zelenog svjetla nasilnicima".

Organizatori Povorke ponosa su na konferenciji za novinare rekli da je krivični postupak pokrenut i trenutno ima kvalifikaciju "nasilnog čina", da će oni insistirati na kvalifikaciji "zločin iz mržnje", prenosi Tanjug.

Nakon davanja izjava u policiji, a što je trajalo pet ili šest sati, kako kaže Mirza Halilčević “doslovno su evakuisani iz Banjaluke uključujući i one koji imaju prebivalište u Banjaluci”. 

Tvrdi da je sve, kako je kazao, izgledalo kao vojna operacija, preneli su sarajevski mediji.

Naglasio je da su aktivnosti Povorke ponosa u Banjaluci bile predviđene u zatvorenom prostoru i da nije bilo planirane šetnje.

Više nepoznatih osoba fizički i verbalno je u subotu napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila ispred prostorija nevladine organizacije Transparensi internašenal u Krfskoj ulici u Banjaluci.

Policija je prije toga zabranila ranije najavljeni skup BH Povorke ponosa koja je planirala projekciju filma “Pride” diskusiju o pravima i slobodama i žurku u prostoru DKC Incel. Ovaj skup je zabranjen uz obrazloženje da su aktivisti nakon niza prijetnji ugroženi te da im se ne može garantovati bezbjednost.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodikm kao i gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković osudili su napa na aktiviste BH povorka ponosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana