Omogućeno sprovođenje lokalnih izbora i u Mostaru

Srna
Omogućeno sprovođenje lokalnih izbora i u Mostaru

SARAJEVO - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su izmjene Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, što će omogućiti sprovođenje lokalnih izbora i u Mostaru.

Za izmjene Izbornog zakona glasalo je 13 delegata, protiv je bio jedan, dok uzdržanih delegata nije bilo.

Dom naroda usvojio je zaključke SNSD-a kojima se od Hercegovačkog-neretvanskog, Posvaskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, gdje Srbi još nisu konstitutivni, traži da do dana sprovođenja lokalnih izbora usvoje izmjene Ustava radi osiguranja konstitutivnosti svih naroda na toj teritoriji.

Tokom rasprave o izmjenama Izbornog zakona predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić rekao je da je dobro za sve građane Mostara da nakon 12 godina imaju pravo da se demokratske izjasne i biraju vlasti u ovom gradu.

“Srbi se 25 godina nakon Dejtonskog sporazuma bore za konstitutivnost u pojedinim kantonima. Mi ćemo, naravno, danas podržati ovaj zakon, ali kao što je urađeno u Predstavničkom domu prelažemo identične zaključke kojim se traži da se do izbora obezbijedi ustavna konstitutivnost Srba u tri kantona u kojima to sada nije slučaj”, rekao je Špirić.

On je istakao da će se velika politička borba voditi nakon izbora kada se bude raspravljalo o Statutu grada Mostara, ističući da svi narodi, prije svega srpski izbore za konstitutivnost, te učestvuju u donošenju tog akta.

“Da se nastoji izgraditi jednaka pozicija za sve konstitutivne narode i građane Mostara, te da tamo gdje Srbi nisu konstitutivni do izbora bude obezbijeđena njihova ustavna konstitutivnost”, rekao je Špirić.

Prema zaključku koji je predložio Špirić, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH smatra neophodnim da skupštine Hercegovačkog-neretvanskog, Posvaskog i Zapadno-hercegovačkog kantona do dana sprovođenja lokalnih izbora usvoje izmjene ustava u pravcu osiguranja konstitutivnosti svih naroda na teritoriji tih kantona.

Delegat iz reda hrvatskog naroda Zlatko Miletić je istakao da ima ozbiljne zamjerke na sadržaju izmjena Izbornog zakona, čestitajući liderima HDZ-a i SDA Draganu Čovići i Bakiru Izetbegoviću da su došlo do dogovora koji će omogućiti da do kraja kalendarske godine budu provedeni lokalni izbori u Mostaru.

“Molim Izetbegovića i Čovića da idući put u pregovore uključe i predstavnike srpskog naroda. Grad Mostar koliko god da je bošnjački i hrvatski toliko je i srpski. Da vam ne pominjem imena poznatih Srba od pjesnika, muzičara, pisaca, sportista koji su pronijeli dobar glas o tom gradu širom svijeta”, rekao je Miletić, ističući da će podržati zakon.

On je zatražio da prilikom izrade Statuta Mostara i Srbi, ali i drugi građani imaju jednak tretman, kako se sutra opet ne bi bilo nedoumica da li je taj akt u skladu sa Ustavom ili ne.

Delegat Denis Bećirović rekao je da je i protiv hitnog postupka i protiv Prijedloga zakona jer smatra da je to politički model koji se zavodi u Mostaru.

“Protiv sam političkog recepta koji je na sceni i političkog pristupa ovoj problematici. Nije u redu da dvije političke partije odlučuju o ovom problemu i mi ovdje djelujemo kao protočni bojler”, rekao je Bećirović.

On je rekao da Mostar pripada i treba da pripada svim narodima tog grada, te da svaki dobronamjeran političar teži ka multietničkom Mostaru, kao i da se to ne može parcijalno rješavati.

“Mislim da treba zaštiti prava Srba u Mostaru kao što treba zaštiti prava i Srba i Hrvata i Bošnjaka na teritoriji cijele BiH”, kaže Bećirović.

Delegat Dragan Čović je istakao da se pored nadmudrivanja mora držati Dejtonskog sporazuma do kraja, jer je taj akt definisao BiH kao zajednicu tri konstitutivna naroda koji u njoj žive.

“Najvažnije je da dobijemo mogućnost da izbori u Mostaru budu održani zajedno sa izborima u cijeloj BiH”, poručio je Čović, rekavši da će do kraja naredne sedmice biti usvojen i Budžet BiH za ovu godinu na oba doma parlamenta BiH.

On je poručio da je ovo šansa da Mostar ima svoje vijeće i gradonačelnika, te da je ovo mogućnost da, između ostalog, Koridor “Pet ce” prođe kroz Mostar.

Tokom diskusije delegat Bakir Izetbegović je naveo da bi danas trebalo biti svečano raspoloženje.

“Ne mislim da će u Mostaru zadugo biti savršenog rješenja, ali način na koji je postignut i sam sadržaj je dobar. Stvari ćemo pomicati naprijed i ovo je momenat kada to činimo. Nadam se da ćemo jednog dana imati direktne izbore gradonačelnika Mostara i da neće trebati nikakve kvote i zaštitni mehanizmi”, rekao je Izetbegović, pozivajući delegate da usvoje ovaj zakon.

Dom naroda glasao je po hitnom postupku o izmjenama Izbornog zakona BiH shodno zaključku poslanika HDZ-a BiH Borjane Krišto kojeg je juče usvojen.

Ove izmjene Izbornog zakona omogućiće građanima Mostara da glasaju na lokalnim izborima nakon dva izborna ciklusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana