Okončan spor u vezi sa zemljištem Stare autobuske stanice u Banjaluci: Ustavni sud presudio u korist „Autoprevoza"

Darko Momić
Okončan spor u vezi sa zemljištem Stare autobuske stanice u Banjaluci: Ustavni sud presudio u korist „Autoprevoza"

BANjALUKA - Poslije maratonskog sudskog spora koji se vodio između Grada Banjaluka i firme „Autoprevoz" u vezi sa atraktivnim zemljištem nekadašnje Stare autobuske stanice u najužem gradskom jezgru, Ustavni sud BiH je prije dva dana presudio u korist „Autoprevoza" i poslije 16 godina stavio tačku na ovaj sudski spor.

U presudi koju je objavio poslovni portal Kapital.ba navodi se da Ustavni sud BiH poništava presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci kojom je gradu bilo dodijeljeno zemljište Stare autobuske stanice, kao i zgrada Muzeja savremene umjetnosti RS, a ostavlja na snazi raniju presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci koja je u korist „Autoprevoza".

- Ukida se presuda Višeg privrednog suda od 17. oktobra 2017. godine, a ostavlja na snazi presuda Okružnog privrednog suda od 7. avgusta 2017. godine - navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.

Usvojenu apelaciju podnijeli su „Autoprevoz" i preduzeće „Benjo Real Estate" koje je 2013. godine od „Autoprevoza" kupilo dio zemljišta u vrijeme dok je sudski spor bio u toku. U odluci suda navodi se i da su „ovaj predmet ranije vratili Višem privrednom sudu na ponovni postupak, ali da je taj sud ponovo donio istovjetnu odluku zasnovanu na „vjerovatnoći", a ne na čvrstim dokazima".

Ovaj spor vodi se od 2004. godine kada je Grad zahtijevao da se zemljište Stare autobuske stanice i zgrada muzeja upišu kao njegovo vlasništvo na osnovu ugovora iz 1979. godine kojim je grad „Autoprevozu" dao zemljište za izgradnju nove autobuske stanice u zamjenu za sporno zemljište. Međutim, taj ugovor nikada nije zaveden u u zemljišno-knjižnu evidenciji, a Grad Banjaluka tokom spora sudu nije dostavio originalan ugovor o zamjeni nekretnina.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje banjalučke gradske uprave Slobodan Stanarević kaže da grad još nije dobio presudu, ali dodaje da je dugogodišnji sudski spor predstavljao veliko opterećenje gradu.

- Vrijeme je da se pronađe rješenje u obostranom interesu kako bi se nastavio ubrzani razvoj grada - kaže Stanarević.

Suvlasnik „Autoprevoza" Sladomir Đurić kaže da su u ovom preduzeću bili uvjereni da će u konačnici sud presuditi u njihovu korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana