Okolić: Na Manjači vojna obuka za koju ne treba odobrenje Predsjedništva

Srna
Foto: Printskrin

SARAJEVO- Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić demantovao je pisanje pojedinih federalnih medija da će na Manjači biti održana zajednička vojna vježba pripadnika Oružanih snaga BiH i SAD, objasnivši da je riječ o vojnoj obuci, za koju nije potrebno odobrenje Predsjedništva BiH.

Navodeći da se ti mediji pozivaju na saopštenje iz Ambasade SAD, Okolić je rekao da je iz Ambasade korektno napisano da se radi o bilateralnoj saradnji između BiH i SAD i obuci vojnika, koja se zove "Vojska vojsci".

- Međutim, to su određeni mediji zloupotrijebili navodeći da je to vojna vježba, što nije tačno, jer vojnu vježbu odobrava Predsjedništvo BiH, a u ovom slučaju Predsjedništvo nije dalo nikakvo odobrenje jer nije imalo potrebe s obzirom da nije u pitanju vojna vježba - rekao je Okolić Srni.

Prema njegovim riječima, navedeno je i da će biti angažovano nekoliko helikoptera vojske SAD.

On je dodao da će helikopteri doći prema propisanoj proceduri, što znači da može da se desi da ne dobiju saglasnost, što nije uobičajeno, ali u svakom slučaju oni će morati da traže saglasnost nadležnih organa kao i svako drugi ko traži da njegove letjelice lete iznad ili da se spuste na tlo BiH.

Ukoliko dozvola bude data, Okolić je rekao da će helikopteri biti na raspolaganju u okviru obuke oružanih snaga BiH i SAD.

Okolić je ponovio da nije u pitanju vojna vježba i da nema potrebe za odobrenjem Predsjedništva, uključujući i srpskog člana jer takav zahtjev nije ni išao prema njima.

On je rekao da se radi isključivo o obuci, te o kompatibilnosti oružanih snaga BiH i SAD koje su ranije propisane programom Partnerstvo za mir kroz koji BiH ima saradnju sa NATO-om i kojim je predviđeno da BiH može imati bilateralnu saradnju kroz obuku sa drugim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana