Ohrabrujući podaci Inspektorata RS: Karantini smanjili priliv putnika

Anita Janković Rečević
Ohrabrujući podaci Inspektorata RS: Karantini smanjili priliv putnika

BANjALUKA - Uspostavljanje šatorskih karantina na graničnim prelazima i u lokalnim zajednicama širom Srpske znatno je smanjilo priliv putnika iz inostranstva, kojih je sada oko stotinak dnevno.

U Inspektoratu RS, koji je od 16. marta uveo dvadesetčetvoročasovni nadzor ulaska putnika iz inostranstva na graničnim prelazima u Srpskoj, ističu da su od tada izdali 31.721 rješenje o upućivanju u izolaciju i karantin. Od ukupnog broja tih rješenja oko 11.000 se odnosi na osobe sa prebivalištem u FBiH, njih oko 600 je prijavljeno u Brčko distriktu, dok su ostali iz RS.

- Najopterećeniji prelazi su Gradiška, Brod, Rača, Karakaj i Klobuk, na kojima je izvršeno 85 odsto kontrola. Uspostavljanjem karantina na graničnim prelazima i u jedinicama lokalne uprave znatno je smanjen broj putnika koji ulaze u Srpsku i protekle sedmice se u prosjeku kretao oko stotinak putnika dnevno - kazali su u Inspektoratu RS.

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata RS Dragutin Škrebić, koji je proteklih dana obišao granične prelaze Gradiška, Rača i Karakaj, da bi provjerio stanje na terenu, opterećenost sistema kontrole te eventualne potrebe za angažovanjem dodatnih kapaciteta, rekao je da uspostavljeni način rada zadovoljava potrebe u odnosu na evidentirani protok lica i robe.

- Inspektoru na graničnom prelazu za izdavanje rješenja o upućivanju vozača u izolaciju i pod zdravstveni nadzor u prosjeku su potrebna tri minuta. Oni nakon završetka postupka za jednog vozača, odmah rade postupak za sljedećeg, bez čekanja da budu završene procedure koje sprovode špediteri i carinici - rekao je Škrebić.

On je istakao da je Inspektorat RS s ciljem bržeg protoka robe u međunarodnom transportu i rasterećenja teretnog saobraćaja uspostavio dvadesetčetvoročasovno radno vrijeme i za inspektore koji vrše kontrolu robe prilikom uvoza, a koja podliježe obaveznom inspekcijskom pregledu, te da u tom režimu inspektori rade već petnaestak dana.

- Do sada su pregledane 4.654 pošiljke različite vrste robe. Uprkos brojnim poteškoćama i nepoznanicama koje su se javljale u različitim segmentima, uspjeli smo zahvaljujući predanom angažmanu zaposlenih da odgovorimo svim zadacima koje nam je zadao Republički štab za vanredne situacije - kazao je Škrebić i naveo da su bezuslovnu podršku republičkim inspektorima dali i inspektori jedinica lokalne samouprave, koji su po ovlašćenju angažovani za nadzor na određenim graničnim prelazima.

Prema njegovim riječima, starosna struktura inspektora veoma je nepovoljna, jer veliki broj njih ima više od 60 godina.

- Mnogo inspektora je blizu starosnih granica koje su označene kao najrizičnije, ali su predano izvršavali svoje zadatke, što će činiti i dalje. Pojedina područna odjeljenja Inspektorata udaljena su i po nekoliko časova vožnje od graničnih prelaza, što je od inspektora iziskivalo da rade po 18 časova u kontinuitetu - dodao je Škrebić.

Zabranjen uvoz

U Inspektoratu RS u četvrtak su istakli da je fitosanitarna inspekcija zabranila uvoz 24 tone sjemena ječma iz Hrvatske, jer nije ispunjavalo norme kvaliteta. Naglasili su da s obzirom na početak proljećne sjetve i aktuelnu situaciju izazvanu epidemijom virusa korona, inspektori pojačano kontrolišu poljoprivredni repromaterijal prilikom uvoza i u prometu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana