OHR zatvara oči pred rušenjem Dejtona

Željka Domazet, Dragana Orlović
OHR zatvara oči pred rušenjem Dejtona

Sarajevo - Zvaničnici Republike Srpske osudili su juče blagu reakciju OHR-a na opasnu programsku deklaraciju koju je usvojila SDA, poručivši da je visoki predstavnik tako stao na stranu antidejtonskih rješenja i kršenja Ustava BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio da iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) nisu našli za shodno da se sami oglase povodom programskih dokumenata koje je usvojila SDA u subotu, već su to učinili, kako se vidi, na insistiranje medija, iako je potpuno jasno da su dokumenti i antiustavni i antidejtonski.

- Umjesto da se to i konstatuje, jer visoki predstavnik jeste tumač Dejtonskog sporazuma, iz saopštenja vidimo da se krije iza Savjeta za sprovođenje mira (PIK), koji nema dejtonsko uporište, kao i da se i dalje obračunava sa Srpskom - istakao je Dodik, upitan da prokomentariše odgovor OHR-a medijima u kojem su naveli da “svaka izmjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu”, tvrdeći da “BiH nije državna zajednica i da dva entiteta pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH”, te da je “BiH jedinstvena, suverena država koja se sastoji od dva entiteta”.

Dodik je ukazao da se u odgovoru OHR-a vidi da oni BiH vide kao državu sastavljenu od dva entiteta, ali nigdje ne pominju drugu odrednicu istog člana Ustava, a ona glasi i tri konstitutivna naroda, čime i sam visoki predstavnik krši odredbu Ustava BiH i stavlja se na stranu antidejtonske rezolucije SDA.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je reagovanje OHR-a na deklaraciju SDA mlako i neodređeno i da se nigdje ne pominje da je to reagovanje na deklaraciju SDA.

- OHR nema vlastito mišljenje, nego ga dobija sa strane, pa ga implementira - rekao je Stevandić, koji se posebno osvrnuo na rečenicu iz odgovora OHR-a gdje se pominje da “svaka izmjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, što zahtijeva široku podršku unutar političkog spektra” i poručio da široka podrška unutar političkog spektra ne postoji u Ustavu.

- Ne znam zašto je OHR zanemario ustavno načelo u kome piše uključujući entitete i konstitutivne narode i da li je to možda u skladu sa deklaracijom SDA - pita Stevandić.

Lider PDP-a Branislav Borenović kaže da je očigledno da OHR ne želi da saopšti jasan stav o pitanju neprihvatljive, neprimjerene, bezobrazne i provokativne deklaracije SDA.

- Važno je da se insistira na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava, kojim je jasno definisana uloga Srpske - rekao je Borenović.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić navela je da se godinama izjave srpskih i hrvatskih političara iz OHR-a budno prate, dok ovog puta OHR podsjeća na stavove PIK-a. Istakla je i da je krajnje neobično da veoma rigidni stavovi SDA nisu naišli na osudu.

Premijer Srbije Ana Brnabić ocijenila je da je programska deklaracija SDA, kojom se predviđa uspostavljanje “republike BiH” sa tri nivoa vlasti, izuzetno opasna i predstavlja javno pozivanje na nepoštovanje Dejtonskog sporazuma.

Ivancov

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov poručio je da je sada potrebna dosljedna realizacija odredaba predviđenih u dejtonskom Ustavu, a ne nove alternativne ideje. Ističe da odluke kongresa odražavaju planove rukovodstva SDA o reorganizaciji uređenja BiH i da je očigledno da oni nisu u skladu sa uređenjem zemlje prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Ivancov kaže da je, s obzirom na sve, sasvim razumljivo jednoglasno odbacivanje najavljene agende od srpskog i hrvatskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana