Ograničene marže na brašno, mlijeko, meso, vodu, sredstva za higijenu...

Srna
Ograničene marže na brašno, mlijeko, meso, vodu, sredstva za higijenu...

BANjALUKA - Uredbom Vlade Republike Srpske o neposrednoj kontroli cijena na teritoriji Srpske propisane su mjere radi sprečavanja poremećaja na tržištu ili otklanjanja štetnih posljedica u vezi sa snabdijevanjem robom, nastalih usljed širenja virusa korona, a svi koji je prekrše biće kažnjeni od 5.000 do 10.000 KM.

Propisano je ograničenje marži svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima tako da ne prelaze nivo na dan 5. marta, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Ograničenje marži primjenjuje se na sve vrste brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, mlijeko i mliječne proizvode, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjestenine, sve vrste svježeg mesa i mesnih prerađevina, ribe i prerađevine od ribe, te mesne i roblje konzerve.

Ovo ograničenje biće primijenjeno i na vodu za piće, voće i povrće, sve vrste negaziranih sokova, sirće, jestivo ulje, svinjsku mast, maslac, maslo i margarin, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hrana na bazi žitarica i dječiju hrana za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, hranu za posebne medicinske potrebe, hrana pogodna za lica netolerantna na gluten.

Obuhvaćene su i pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdžent za veš, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrovani alkohol), sredstva za održavanje higijene predmeta i prostora, toaletni papir i pasta za zube.

Uredbom u vezi sa ograničenjem marži obuhvaćeni su i zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočare i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – hirurške, plastične maske sa tekstilnim filterom, papirne maske, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3.

Ograničenje marži odnosi se i na posteljinu i ostali veš za zdravstveni sistem, varikinu i ostala dezinfekciona sredstva, asepsol, medicinski alkohol, sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlja biljaka, stočnu hranu i komponente za stočnu hranu i vještačko đubrivo.

Inspekcijski nadzor nad primjenom odredaba ove uredbe vršiće Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave u skladu sa ovlašćenjima propisanim zakonom i propisom kojim se uređuje inspekcijski nadzor.

Stupanjem na snagu ove uredbe prestaje da važi uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana