Održan virtuelni sastanak Savjeta bezbjednosti UN

Srna
Održan virtuelni sastanak Savjeta bezbjednosti UN

NjUJORK - Savjet bezbjednosti UN održao je prvi sastanak o pandemiji virusa korona i pružio podršku naporima generalnog sekretara svjetske organizacije Antonija Guteresa u vezi sa negativnim uticajem oboljenja po mir i bezbjednost.

Guteres se obratio učesnicima virtuelnog sastanka povodom globalne zdravstvene krize. U svijetu je zaraženo oko 1,5 miliona ljudi, a umrlo je 90.000 u preko 200 zemalja.

- Pandemija predstavlja značajnu prijetnju održavanju međunarodnog mira i bezbjednosti i potencijalno vodi rastu socijalnih nemira i nasilja koji bi u velikoj mjeri mogli da potkopaju našu sposobnost da se borimo protiv bolesti - rekao je Guteres.

On je dodao da će “angažovanje Savjeta bezbjednosti UN biti od ključnog značaja za ublažavanje implikacija pandemije Kovid-19 po mir i bezbjednost”.

“Signal o jedinstvu i odlučnosti iz Savjeta zaista bi značio mnogo u ovom zabrinjavajućem vremenu”, rekao je Guteres.

Diplomate su ranije optužile SAD i Kinu da je Savjet bezbjednosti UN zbog njih neaktivan u vezi sa pandemijom.

Peking je oprezan prema uključivanju ovog tijela i tvrdi da ova situacija nije u njegovom mandatu, a Vašington insistira da bilo kakva akcija Savjeta treba da se odnosi na porijeklo virusa, što smeta Kini, gdje se virus pojavio krajem prošle godine.

Kineski ambasador pri UN Žang Jun rekao je na sastanku Savjeta bezbjednosti da treba odbaciti svaku stigmatizaciju ili politizovanje.

“Da bi se prevazišao ovaj globalni izazov, potrebni su nam solidarnost, saradnja, uzajamna podrška i pomoć, a svađe ili traženje žrtvenog jarca ne vode nas nikuda”, rekao je Žang.

Američki ambasador Keli Graft izjavila je tokom sastanka da su “oči svijeta uprte u svakog od nas u ovom Savjetu” i da se “mora stupiti u akciju radi spasavanja života”.

“Najefikasniji način da se obuzda pandemija je kroz precizno sakupljanje podataka na naučnoj osnovi i kroz analizu porijekla, karakteristika i širenja virusa”, rekla je ona.

Poslije sastanka objavljeno je kratko saopštenje, usvojeno konsenzusom, u kojem se izražava podrška Guteresovim naporima u vezi sa potencijalnim uticajem Kovid-19 na zemlje zahvaćene sukobima.

Eventulana rezolucija Savjeta bezbjednosti UN mogla bi da bude izraz podrške njegovoj inicijativi da se usvoji prekid vatre u sukobima širom svijeta i da se isporuči humanitarna pomoć u borbi protiv virusa, kao i da se apeluje za koordinisan globalni pristup suzbijanju pandemije.

Savjet bezbjednosti UN nema druga ovlaštenja u vezi sa pandemijom osim da posveti pažnju njenim ekonomskim posljedicama, izjavio je Ričard Gouan, direktor UN u Međunarodnoj kriznoj grupi.

“Ono što Savjet može da uradi jeste da projektuje malo međunarodnog jedinstva pred ovom bolešću”, rekao je Gouan.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova “za” i nijedan veto od stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana