Održan protest opozicije u Banjaluci

GS
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA – U Banjaluci je večeras održan protest u organizaciji opozicionih partija iz Republike Srpske, zbog sumnji opozicije u određene izborne nepravilnosti.

U Banjaluku su građani stigli iz svih krajeva Srpske, okupili se u Parku Mladen Stojanović i potom prošetali do Trga Krajine gdje su im se obratili  opozicioni lideri.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović  poručio je da „nema prekrajanja izborne volje građana“ i istakao da „hoće da se otvore famozne vreće i da se ustanovi istina“.

-Hajde da cijela Srpska kaže da je predsjednik Republike Srpske Trivić Jelena. Došli su naši prijatelji iz cijele Srpske. Velika zahvalnost narodnoj policiji koja je izdržala pritisak i nije zabranila ovaj skup – rekao je Borenović.

Kandidat za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić poručila je „da krađu nikada priznati neće“.

-Nisam pokradena ja već narod Republike Srpske– rekla je Trivićeva  i zahvalila građanima „jer su izašli večeras da brane ustavni poredak Srpske“.

– Trajaće ova borba. Ja nemam pravo da budem umorna i da odustanem. Nemam pravo da se povučem i neću im se povući – rekla je Trivićeva.

Trivićeva ističe da su „podnijeli niz prijava zbog izborne krađe“, a da je „večerašnje okupljanje čin slobodne volje građana“.

Dodala je da će „iskoristiti svaku mogućnost u dokazivanju istine“.

– Živjela Republika Srpska – poručila je Trivićeva.

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović rekao je da su se „okupili ovdje zbog Jelene Trivić kako bi odbranili glasove koje je ona dobila“.

-Ovdje se brani volja naroda. Želim da im poručim da smo prošetali jer niko ne može zaustaviti narod i borbu za pravdu - rekao je Radović.

Predsjednik Liste Za pravdu i red Nebojša Vukanović naglasio je da nikada neće izdati podršku naroda.

Obratio se i Kristijanu Šmitu koji je rekao da su na izborima bile samo manje nepravilnosti.

– Idi u Njemačku. Ausvajs! – poručio je.

Rekao je da će se „za pravdu boriti blokadom puteva, auto-puteva, ako treba“.

– Ranije sam rekao spreman sam 13 dana biti u pritvoru. Sada vam kažem, možete mi dati 30 dana pritvora, ali me nećete zaustaviti. Neka bude borba neprestana – poručio je Vukanović.

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, član Predsjedništva SDS-a Milan Miličević, gradonačelnik Banjaluke i predsjednik bašnjalučkoh Gradskog odbora PDP-a Draško Stanivuković, te poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske Darko Babalj.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je tokom održavanja skupa da, prema procjenama, skupu prisustvuje oko 2.500 učesnika, dok Borenović tvrdi da ih je 30.000.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, Branislav Borenović i Jelena Trivić juče su Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH predali zahtjev za ponovno brojanje glasova za predsjednika Srpske.

U trci za predsjednika Republike Srpske, na osnovu 97,28% odsto obrađenih biračkih mjesta vodi kandidat SNSD Milorad Dodik sa osvojenih 287.662 glasa, odnosno 48.18 odsto.  Jelena Trivić osvojila je 259.326 glasa ili 43.43 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana