Odluka o privremenom odgađanju plaćanja poreskih obaveza

Srna
Odluka o privremenom odgađanju plaćanja poreskih obaveza

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici donijela je Odluku o privremenom odgađanju plaćanja poreskih obaveza. U saopštenju iz Vlade Srpske navodi se da se obaveze po osnovu poreza na dobit, naknade za unapređenje opštekorisnih funkcija šuma i protivpožarne naknade po godišnjoj poreskoj prijavi za 2019. godinu, koje dospijevaju za plaćanje do 31. marta, privremeno odgađaju do 30. juna ove godine.

Obaveza po osnovu poreza na dohodak po godišnjoj poreskoj prijavi za porez na dohodak za 2019. godinu, koja dospijeva za plaćanje 31. marta, takođe se privremeno odgađa do 30. juna.

Odgađanje ovih plaćanja odnosi se na privredne subjekte /pravna lica i preduzetnike/ koji usljed mjera na sprečavanju širenja virusa korona imaju poteškoće u poslovanju o čemu privredni subjekti podnose pismenu izjavu Poreskoj upravi.

Ove obaveze privredni subjekti će plaćati u ratama do kraja ove godine.

Za sprovođenje ove odluke zadužuju se Ministarstvo finansija i Poreska uprava, a Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

U obrazloženju Odluke o privremenom odgađanju plaćanja poreskih obaveza do 30. juna donosi se u skladu sa članom 43 stav 3 Zakona o Vladi Republike Srpske kao mjera Vlade s ciljem ublažavanja posljedica i poteškoća koje privredni subjekti imaju u poslovanju usljed ograničenja uvedenih zbog sprečavanja širenja virusa korona u Srpskoj i regiji.

Odluka se odnosi na privremeno odgađanje plaćanja obaveza po osnovu poreza na dobit /pravnih lica/, koji se obračunava na godišnjoj poreskoj prijavi poreza na dobit za 2019. godinu, a čiji je rok za predaju Poreskoj upravi i za uplatu na Račun javnih prihoda Republike Srpske do 31. marta.

Takođe, odluka se odnosi i na odgađanje plaćanja obaveza po osnovu poreza na dohodak /preduzetnika/ koji se obračunava na godišnjoj poreskoj prijavi poreza na dobit za 2019. godinu, a čiji je rok za predaju Poreskoj upravi i za uplatu na Račun javnih prihoda Republike Srpske do 31. marta.

Privredni subjekti obuhvaćeni ovom odlukom /pravna lica i preduzetnici/, koji imaju poteškoće u poslovanju radi primjene mjera na sprečavanju širenja virusa korona, obavezni su da dostave Poreskoj upravi pisanu izjavu s opisom poteškoća u poslovanju.

Prema procjenama Ministarstva finansija Republike Srpske rađenim za potrebe izrade Budžeta za 2020. godinu, te kretanju naplate prihoda u periodu januar-februar ove godine, očekivani prihodi po osnovu poreza na dobit za mart i april su 93,5 miliona KM.

S obzirom da se porez na dobit plaća akontativno do 10. u mjesecu za prethodni mjesec, a poreski obveznik je dužan da plati porez po godišnjoj poreskoj prijavi do 31. marta ove godine za 2019, ovaj planirani iznos od 93,5 miliona KM obuhvata i akontativne uplate i uplate po godišnjoj poreskoj prijavi za 2019. godinu.

“Posmatrajući uplate iz prethodnih godina zapažamo da poreski obveznici uplaćuju porez na dobit po godišnjoj poreskoj prijavi i poslije 31. marta, to jeste u aprilu, pretpostavićemo da će i ove godine biti isti slučaj. Od 1. do 12. marta ove godine, prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, naplaćeno je 16,4 miliona KM, a u periodu od 13. marta do 30. aprila ove godine očekuje se uplata u iznosu od oko 77 miliona KM po osnovu poreza da dobit /akontativne uplate i uplate po godišnjoj prijavi/”, navodi se u saopštenju.

Po osnovu prihoda od samostalnih djelatnosti u periodu od 13. marta do 30. aprila ove godine očekuje se prihod u iznosu od 8,3 miliona KM, a u periodu od 1. do 12. marta, prema podacima Poreske uprave, naplaćeno je 1,2 miliona KM poreza na prihode od samostalnih djelatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana