Odluka o otvaranju konzulata BiH u Novom Pazaru i Rijeci

Srna
Odluka o otvaranju konzulata BiH u Novom Pazaru i Rijeci

Sarajevo - Predsjedništvo BiH donijelo je danas odluku o pokretanju postupka za otvaranje generalnih konzulata BiH u Novom Pazaru i u Rijeci.

Donesena je odluka o pokretanju postupka za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Odlučeno je i da bude pokrenut postupak za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Hrvatskoj, sa generalnim konzulom na čelu, sa sjedištem u Rijeci i sa konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju Istarske županije, Primorsko-goranske županije, Ličko-senjske županije, Zadarske županije, Šibensko-kninske županije, Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvanske županije.

Donesena je odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o izmjeni Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Azerbejdžan o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Dostaviti informacije o zaštiti imovine u Hrvatskoj

Predsjedništvo BiH danas je zadužilo Sektor za sukcesiju pri Ministarstvu finansija u tehničkom mandatu, Agenta BiH pri Stalnoj mješovitoj komisiji i Pravobranilaštvo BiH da dostave informacije o aktivnostima na zaštiti imovine fizičkih i pravnih lica BiH u Hrvatskoj.

Sektor za sukcesiju je zadužen da dostavi cjelovitu informaciju koja treba da sadrži spisak imovine pravnih i fizičkih lica u privatnoj i društvenoj svojini koju BiH potražuje od Hrvatske, procjenu vrijednosti, pokrenute pravne radnje u zemlji i u Hrvatskoj radi ostvarivanja prava vlasništva.

Informacija terba da sadrži i eventualne probleme koji se javljaju prilikom ostvarivanja prava vlasništva i pravni elementi koji to ometaju, planirane buduće aktivnosti Sektora u vezi sa omogućavanjem pravnim i fizičkim licima iz BiH da ostvare to pravo, kao i prijedlog mjera koje se mogu poduzimati u pitanjima zaštite imovine u Hrvatskoj, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Agent BiH pri Stalnoj mješovitoj komisiji, koja je formirana u skladu sa članom četiri Sporazuma o pitanjima sukcesije, treba da dostavi informaciju o dosadašnjem stepenu realizacije Sporazuma /Aneks G/, kao i o svim dosadašnjim aktivnostima iz njegove nadležnosti s ciljem ostvarivanja prava vlasništva pravnih i fizičkih lica iz BiH, privatne i društvene svojine, koji potražuju svoju imovinu u Hrvatskoj.

Treba da budu navedeni i problemi koji se javljanju u zemlji i u susjednoj Hrvatskoj, kao i planirane aktivnosti s ciljem zaštite prava vlasništva nad imovinom koja se nalazi u Hrvatskoj.

Od Pravobranilaštva BiH je zatražena cjelovita informacija o svim pravnim aktima Hrvatske koji predstavljaju problem pravnim i fizičkim licima iz BiH da ostvare povrat svoje imovine.

Treba dostaviti i adekvatne primjere /sa popratnom dokumentacijom/ pravnih i fizičkih lica iz BiH /u privatnoj i društvenoj svojini/ koji su probali ostvariti povrat imovine i pravo vlasništva, a koje je Hrvatska svojim aktima osporila i odbila.

Predsjedništvo BiH primilo je k znanju izvještaj Savjeta ministara u tehničkom mandatu o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH i informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH.

Prihvaćen ugovor o grantu za koridor “Pet ce”

Predsjedništvo BiH prihvatilo je danas Ugovor o grantu za Koridor “Pet ce” između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropski zajednički fond za zapadni Balkan.

Na današnjoj sjednici odobreno je zaključivanje memoranduma o saradnji u oblasti sporta između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Slovenije, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Odobreno je i zaključivanje memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti veterinarstva sa Iranom i Vladom Azerbejdžana, memoranduma o razumijevanju o poslovnim aranžmanima između Ministarstva komunikacija i transporta BiH i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Međunarodnog transportnog foruma.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je Sporazum o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje Sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu na teritoriji BiH.

Usvojen je zaključak da će BiH na generalnoj debati 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja će biti održana u Njujorku od 24. do 30. septembra, predstavljati delegacija BiH sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH na čelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana