Odluka o odgađanju izbora u rukama poslanika, izmjene zakona na dnevnom redu 23. aprila

Darko Momić
Odluka o odgađanju izbora u rukama poslanika, izmjene zakona na dnevnom redu 23. aprila

SARAJEVO - Sjednica Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH trebalo bi da bude održan 15. aprila, a sjednica ovog doma 23. aprila i na njoj bi trebalo da se nađu predložene dopune Izbornog zakona iako o tome ne postoji usaglašen stav, saznaje "Glas Srpske".

Centralna izborna komisija (CIK) BiH tvrdi da bi bez tih izmjena 4. maja morala da raspiše i zakaže izbore za 4. oktobar, što je u ovakvoj epidemiološkoj situaciji, kažu, praktično neizvodivo.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać, s druge strane, kaže da u ovom trenutku još ne vidi potrebu za hitnom intervencijom u izbornom zakonodavstvu.

- Nije došlo vrijeme za raspisivanje izbora, pa time ni za njihovo odgađanje. Smatramo da je prijedlog preuranjen, a posebno treba obratiti pažnja i na određene nadležnosti koje CIK sebi želi da priskrbi, iako znam da je u ovom trenutku upitan kredibilitet te institucije - kaže Novaković Bursać.

Centralna izborna komisija BiH uputila je inicijativu Parlamentu BiH da usvoji dopune Izbornog zakona BiH kako bi se, zbog stanja uzrokovanog epidemijom virusa korona, odgodilo raspisivanje i održavanje lokalnih izbora.Iz CIK-a BiH u juče je saopšteno da je na korespondentnoj sjednici usvojen zaključak o pokretanju inicijative za donošenje zakona o dopunama Izbornog zakona BiH koji je upućen Parlamentu BiH.

- Predloženim dopunama Izbornog zakona BiH uvodi se pojam vanrednih okolnosti koje podrazumijevaju vanrednu situaciju, te stanje prirodne nepogode i druge nesreće, proglašene od nadležnih institucija u BiH i utvrđuje da CIK ima ovlašćenja da donese odluku o odgađanju raspisivanja i održavanja izbora, što do sada nije bilo propisano - navodi se u saopštenju.
Takođe, navodi se dalje, predlaže se propisivanje obaveze CIK-a da donese odluku o raspisivanju i održavanju izbora kad utvrdi da su ispunjeni uslovi za održavanje izbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a najkasnije u roku do 90 dana od prestanka vanrednih okolnosti.
- Ocjena postojanja zakonskih uslova za održavanje odgođenih izbora bila bi u nadležnosti CIK-a, koji bi ovu odluku bio ovlašćen donijeti i za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti, ukoliko utvrdi da te okolnosti više ne onemogućavaju organizaciju održavanja izbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH - navodi se u saopštenju.

CIK podsjeća da je zbog epidemiološke situacije u zemlji u vezi sa sprečavanjem širenja epidemije virusa korona Savjet ministara 17. marta donio Odluku o proglašenju nastanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, kao i Odluku o postupanju institucija BiH s ciljem obezbjeđivanja zaštite života i zdravlja zaposlenih zbog opasnosti od moguće pojave epidemije zarazne bolesti prouzrokovane virusom korona.

U saopštenju se dodaje da je Republika Srpska donijela Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Srpske, dok je FBiH donijela Odluku o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom virusa korona.
- Uvažavajući navedenu situaciju u BiH, CIK konstatuje da je kapacitet rada institucija umanjen, a sloboda kretanja građana ograničena. Kako bi raspisivanjem izbora već narednog dana počeli teći rokovi za sprovođenje izbornih aktivnosti, kao što je prikupljanje potpisa od strane političkih subjekata, jasno je da u datim okolnostima navedeno nije moguće preduzeti, kako zbog ograničene slobode kretanja, tako i zbog sprečavanja širenja epidemije - ističe se u saopštenju CIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana