Odlazak Incka najbolje rješenje za BiH

Veljko Zeljković
Odlazak Incka najbolje rješenje za BiH

BANjALUKA - Vlasti u Srpskoj i dalje imaju jasan i nepromijenjen stav, BiH ne treba ni ovaj stari, a ni neki novi visoki predstavnik, istakla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Komentarišući izjavu Valentina Incka da se sprema njegov nasljednik, te da bi to mogao biti neko iz njemačke, Cvijanovićeva je rekla da je BiH potrebno iskreno partnerstvo sa Evropskom unijom, koje neće biti opterećeno prisustvom visokog predstavnika.

- Ako Evropa zagovara stav da je i dalje neophodan visoki predstavnik, onda je to jasan pokazatelj da ni oni sami ne vjeruju u evropsku perspektivu BiH - kaže predsjednica Srpske.

Politikolog Siniša Simikić kaže da najavljene promjene na mjestu visokog predstavnika ipak otklanjaju sve iluzije da će OHR završiti svoju misiju u BiH, ali i potvrđuje ranije izrečenu tezu da je BiH “suštinski neoprotektorat”.

Kako kaže, nakon riječi bivšeg američkog državnog sekretara Medlin Olbrajt kako je neophodno ući u proces revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma, sad je otvorena i priča o smjeni Incka i dovođenju na njegovo mjesto njemačkog diplomate.

- Govori se o nekakvom pojačanom angažmanu međunarodne zajednice, a koji će vjerovatno ići u pravcu izmjene izbornog zakona i određenih ustavnih reformi. Pri tome će se Srbija naći pod velikim pritiskom Vašingtona i Berlina. Vjerujem da Rusija neće dozvoliti da se mijenja Dejton - kaže Simikić. 

Prema riječima političkog analitičara Dragana Petrovića, odlazak Incka bi možda mogao predstavljati i dobar događaj, s obzirom na njegov dosadašnji odnos prema Srpskoj.

- Incko je bio pion na šahovskoj tabli, ali problem bi bio ako bi umesto njega došao nemački top. Anegret Kramp Karenbauer, koja je jedno vreme figurirala kao naslednica Angele Merkel, je na “Bajdenovoj liniji”. Ukoliko bi na izborima pobedile socijaldemokrate i konzervativno krilo koje se boji najezde migranata, onda bi to bila druga priča. Ali hajde da prvo vidimo ko će naslediti Merkelovu. Ako i dođe do toga da umesto Incka dođe neko iz Nemačke, treba znati da je Bundestag uvek poštovao stavove Rusije i Francuske - kaže Petrović.

Incko je inače tokom proteklog vikenda prekinuo višednevne medijske spekulacije, te potvrdio svoj odlazak sa mjesta visokog predstavnika i najavio kako se tokom naredne godine može očekivati “jače angažovanje međunarodne zajednice na sređivanju stanja u BiH”.

- Posebnu ulogu u tome će imati Njemačka. Mislim da će doći do preokreta, jer konačno treba ukloniti blokade koje već godinama sprečavaju svaki napredak BiH. Sada imamo novu situaciju. Bajden odlično poznaje Balkan, a Angela Merkel s njim ima jako dobre odnose i to bi mogla biti dobitna kombinacija - kazao je Incko, ne precizirajući i ko bi ga mogao zamijeniti na mjestu visokog predstavnika.

Balkan nije u fokusu

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da Njemačka polako ulazi u predizbornu kampanju i da ne treba misliti da je sada u toj zemlji centralno pitanje Balkan. On je dodao da se kancelarka Angela Merkel “još i interesuje” za ovaj region, ali da se može desiti da u Njemačkoj na vlast dođe neko koga to uopšte neće zanimati.

Ko je Šmit

Pojedini mediji su objavili da bi novi visoki predstavnik u BiH mogao biti Kristijan Šmit. Riječ je o njemačkom političaru iz Bavarske. Po zanimanju je pravnik, a od 1990. je član Bundestaga. Poznat je po tome što gaji posebno dobre odnose sa Izraelom, Hrvatskom, Austrijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana