Odgovor na prijetnje iz Sarajeva daće Narodna skupština

Vedrana Kulaga
Odgovor na prijetnje iz Sarajeva daće Narodna skupština

Banjaluka - SNSD će danas utvrditi odgovor na prijetnje i evidentno kršenje Dejtona i Ustava BiH od strane SDA te definisati korake za očuvanje interesa Republike Srpske, poručeno je juče uoči sjednice Glavnog odbora vodeće političke partije u Srpskoj.

Kongres SDA usvojio je prije nekoliko dana Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom “republika BiH”, sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.

Zvaničnici Srpske su to kategorično odbacili, a potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović poručio je juče da je sada kristalno jasno da je SDA ključni krivac što gotovo ni nakon godinu od opštih izbora u BiH nije formirana vlast. Deklaracija SDA, podvukao je, dodatno je pogoršala ionako komplikovanu situaciju u BiH i pokazala da oni koji se stalno pozivaju na ustavnost ne namjeravaju da taj Ustav i sprovode.

- Ta deklaracija predstavlja jasno kršenje Dejtona i pokazuje da SDA nije imala namjeru da formira Savjet ministara. Ono što su usvojili u svojoj rezoluciji je njihov stav star 30 godina i dobro poznat, ali smo mislili da će se vremenom osavremeniti i da će shvatiti da razvijeni svijet ide naprijed, a oni su ostali u devedesetim godinama, sa istim stavovima koji negiraju ravnopravnost naroda u BiH, međunarodni sporazum na osnovu kog funkcioniše BiH, potenciraju sve što se loše desilo u prošlosti BiH - rekao je Radmanović.

SNSD, podvukao je, čvrsto stoji uz Dejtonski sporazum.

- Dejton je izlaz iz mnogih problema. I tu se razlikujemo od SDA - rekao je Radmanović i ocijenio da nije bilo prave reakcije međunarodne zajednice na deklaraciju SDA.

Naglasio da SNSD, uz Dejton, ostaje i uz Rezoluciju o vojnoj neutralnosti i zaštiti ustavnog poretka koju je usvojila Narodna skupština RS - rekao je Radmanović i dodao da je jedan od ciljeva SNSD-a vraćanje nadležnosti sa BiH na RS.

- Ako ne bude prave želje za razgovor u BiH o vraćanju nadležnosti, moraće biti preduzete neke mjere putem Narodne skupštine RS - rekao je on i dodao da je jedan od stavova i da bude zatraženo sazivanje sjednice skupštine RS na kojoj bi se razgovaralo o svemu ovome.

Vrijeme je, kako je rekao, i da ponovo, zbog stavova iz političkog Sarajeva, afirmiše pravo na samoopredjeljenje, koje je međunarodno pravo.

- To je važna stvar koju nikada niko nema pravo da preskoči nigdje u Evropi, pa ni u BiH i uvijek ga afirmišemo kada se osjetimo ugroženi stavovima SDA o republici BiH. Koji će dalji put biti, to je drugo pitanje - rekao je Radmanović.

Kompletiranje rukovodstva

Na sjednici Glavnog odbora SNSD-a danas bi trebalo biti kompletirano i stranačko rukovodstvo nakon što je nedavno Milorad Dodik reizabran za predsjednika stranke. Najavljeno je da će birati pet potpredsjednika, generalnog sekretara, kao i ostala politička tijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana