Odgovor Banjaluke na zahtjev iz Sarajeva: Džaferović nemoćan, zdravstvo u rukama Srpske

Ma­ri­ja­na Mi­ljić Bje­lo­vuk
Odgovor Banjaluke na zahtjev iz Sarajeva: Džaferović nemoćan, zdravstvo u rukama Srpske

BANjALUKA - Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS juče je stupio na snagu i nadležne republičke institucije sprovodiće taj akt uprkos zahtjevu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je od suda u Sarajevu zatražio da to zakonsko rješenje bude stavljeno van snage.

Džaferović je juče uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, ali i dopuna Zakona o republičkoj upravi RS, kojim je predviđena nova republička upravna organizacija - agencija za lijekove i medicinska sredstva RS.

On je zatražio da Ustavni sud ukine, kako je naveo, te “neustavne akte”, ali i da “donese privremenu mjeru, kojom će ih staviti van snage do donošenja konačne odluke, kako njihovom primjenom, za vrijeme trajanja postupka, ne bi bila napravljena nepopravljiva šteta”.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kazali su “Glasu Srpske” povodom Džaferovićevog zahtjeva da će nastaviti da rade u skladu sa odredbama Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS i poštivati sve propisane obaveze.

- To zakonsko rješenje prošlo je sve predviđene procedure, od usvajanja od strane Vlade i Narodne skupštine RS do Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Srpske. Donošenje Zakona o uspostavljanju agencije za lijekove RS motivisano je prvenstveno brigom za adekvatnu zaštitu zdravlja stanovništva Srpske u izazovnoj situaciji i vremenu pandemije virusa korona - poručeno je iz resornog ministarstva. 

Naglasili su da je pri donošenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima navedena potreba obezbjeđivanja dostupnosti lijekova i medicinskih sredstava za upotrebu u humanoj medicini, dok je Ustavom RS utvrđeno da svako ima pravo na zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom.

- Oblast zdravstvene zaštite je u nadležnosti RS, kojoj pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito prenesene na njene institucije, a član tri Ustava BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite - podvukli su u Ministarstvu zdravlja.

Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima je predviđeno uspostavljanje agencije za lijekove i medicinska sredstva RS, a propisano je da Vlada Srpske u određenom vremenskom okviru imenuje direktora i druga tijela agencije.

Iz Ministarstva zdravlja RS podsjetili su da je proces osnivanja agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH trajao godinu dana od dana stupanja na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, iako se osnivanje te agencije oslanjalo na do tada postojeću Agenciju za lijekove Srpske i na njen rad.

Usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS je prvi potez koji je Srpska povukla s ciljem vraćanja nadležnosti sa nivoa BiH, a za šta, kako tvrde republički rukovodioci, imaju uporište u Ustavu.

Sankcije

SAD su početkom juna uvele sankcije ministru zdravlja i socijalne zaštite RS Alenu Šeraniću. U obrazloženju je tada navedeno da Šeranić promoviše “secesionističke aktivnosti” Srpske jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, ali i da bi osnivanje agencije za lijekove RS poremetilo ovlašćenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana