Odgođeno izjašnjavanje o produženju važenja registracije vozila

Srna
Odgođeno izjašnjavanje o produženju važenja registracije vozila

SARAJEVO - Ministarstvo transporta i komunikacija U savjetu ministara saopštilo je danas da je na sjednici Savjeta ministara odgođeno izjašnjavanje o Prijedlogu odluke o produženju važenja registracije vozila u BiH.

U saopštenju se navodi da se zbog pojave zarazne bolesti prouzrokovane novim virusom korona /kovid-19/ otežano sprovode pregledi koji prethode samom postupku registracije, te da su i druge zemlje preduzele iste ili slične mjere, zbog čega je Ministarstvo komunikacija i transporta predložilo donošenje odluke o produženju važenja registracije vozila u BiH.

Odlukom bi se, za vozila koja su registrovana u BiH, a čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. marta ove godine, produžilo važenje registracije do 30. aprila.

Iz Ministarstva transporata i komunikacija ukazuju da je razloga za ovakvu mjeru mnogo, te da je jedan od osnovnih otežano obavljanje tehničkih pregleda, posebno pregleda koji prethode tehničkom pregledu i registraciji, kao što je pregled uređaja kod alternativnog pogona, odnosno pregled uređaja za vozila pogonjena gasom i slično.

Drugi razlog jeste fizički kontakt sa zaposlenima u postupku registracije, odnosno kontakt između samih lica koja čekaju da se obavi registracija vozila.

Takođe, problem predstavlja i zakonska obaveza da se po isteku registracije, ukoliko ista nije produžena, tablice vrate nadležnom organu unutrašnjih poslova, posebno kod registracije privrednih vozila prevozničkih kompanija koje su posebno pogođene trenutnom epidemijom.

Postoje i vozila koja su zbog epidemije ostala u inostranstvu, a u međuvremenu im je istekla registracija.

Kao primjer je poslužila odluka Vlade Slovenije koja je sve registracije vozila koje su istekle u periodu od 13. marta do 13. aprila produžila do 16. maja 2020. godine, o čemu je Ministarstvo komunikacija i transporta obaviješteno putem Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta je glasio da se za “sva vozila koja podliježu obavezi registracije radi učestvovanja u saobraćaju na putevima u BiH, a čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. marta 2020. godine, produžava važenje registracije do 30. aprila 2020. godine”.

Iz ovog ministarstva ukazuju da ukoliko vlasnik ili vozač vozila čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. mata koristi vozilo u saobraćaju, dužan je imati važeću polisu osiguranja za to vozilo kako bi se izbjegle negativne posljedice eventualnih saobraćajnih nezgoda.

Po prestanku važenja ove odluke sva vozila bi svakako prošla redovnu proceduru registracije, u skladu sa odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

U Ministarstvu transporta i komunikacija smatraju da bi se ovakvim prijedlogom omogućili zahtjevi da se, u slučaju potrebe, predmetna vozila koriste u BiH u skladu sa pozitivnim propisima, te da će donošenjem ove odluke na minimum biti smanjen negativan uticaj u oblasti registracije prouzrokovan novim virusom korona, posebno sa aspekta službenika nadležnih organa koji obavljaju ovaj posao.

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara ovaj prijedlog nije dobio punu saglasnost te je izjašnjavanje odgođeno, prije svega, zbog toga što je iznesen zahtjev da se prijedlog Odluke dodatno usaglasi sa federalnim Ministarstvom saobraćaja i komunikacija zbog primjedbi koje su iznesene, a kako bi se postigla puna usaglašenost svih nadležnih organa.

Iz Ministarstva transporta i komunikacija očekuju da će se o ovoj odluci raspravljati na sljedećoj sjednici, nakon što federalno Ministarstvo saobraćaja i komunikacija dostavi svoje prijedloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana