Odgođen početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta

Srna
Odgođen početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta

SARAJEVO- Zbog bolesti jednog od optuženih otkazan je za danas najavljeni početak suđenja trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta, optuženih da su u martu 2019. godine na području Višegrada izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, rekao je Srni advokat Bojan Veselinović.

Optuženi su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić.

Veselinović, koji je branilac Aleksića i Lečića, naveo je da je jedan od optuženih u petak, 11. juna, otpušten iz bolnice gdje se liječio od zaraze virusom korona, pa je zbog toga zatraženo odgađanje početka suđenja.

Prvobitno je početak suđenja zakazan za 21. april, ali je, kako su tada obrazložili u Sudu BiH, odgođen zbog rizika i okolnosti izazvanih pan-demijom virusa korona.

Trojici Ravnogoraca na teret je stavljeno da su 10. marta 2019. godine učestvovali na okupljanju u Višegradu u organizaciji Ravnogorskog pokre-ta otadžbine Srpske, a potom na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina, u govorima veličali taj pokret i tako „izazvali uznemi-renost i strah stanovništva, naročito povratnika“.

Lečić je optužen da je na Trgu u Višegradu pjevao uz gusle pjesmu kojom se veliča četnički pokret, a koja, kako je navedeno u optužnici, u tekstu izražava prijetnju ili nasilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana