Odbrana Karadžića traži da preliminarno obrazlaže žalbu na presudu

Srna
Odbrana Karadžića traži da preliminarno obrazlaže žalbu na presudu

Hag - Odbrana prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića zatražila je danas od Haškog tribunala da joj omogući da na redovnim statusnim konferencijama preliminarno obrazlaže žalbu na prvostepenu presudu, čemu su se tužioci usprotivili.

Na osnovu prijedloga odbrane, Karadžić i tužioci imali bi na svakoj raspravi o stanju u postupku po 20 minuta za obrazlaganje osnova žalbi.


Tužioci su se usprotivili tom prijedlogu, ističući da, prema sudskom pravilniku, teme statusne konferencije mogu da budu proceduralna pitanja, zdravlje optuženog i uslovi pod kojim je pritvoren, a sa time se saglasio i sudija Teodor Meron.

Karadžić je, govoreći o zahtjevima koje je uputio Tribunalu i o tome u kojoj mjeri su ispunjeni, rekao da je uskraćivanje slobode dovoljno drastično, zbog čega ne bi trebalo dopustiti uskraćivanje drugih stvari.

"Postavlja se pitanje da li je ukinuta smrtna kazna ili su pritvor i zatvor ustvari odložena smrtna kazna u kojoj se čovjeku uskraćuju osnovna prava?", upitao je Karadžić.

On je naveo da se standardi u različitim zatvorima u kojima se nalaze pritvorenici drastično razlikuju, prenose mediji u regionu.

"Sudovi bi trebalo da odlučuju o potrebama zatvorenika, a ne zatvor. Kada vidim uslove u kojima se nalaze neki pritvorenici koji služe u Estoniji ili drugim zemljama, a mi više nemamo ni frižider u prostoriji", napomenuo je Karadžić.

On je ponovo zatražio da mu bude omogućeno da u pritvoru koristi laptop jer ima bolove u leđima usljed višesatnog sjedenja za desktop računarom. Osim toga, Karadžić je zatražio i da mu se dozvoli pristup internetu i "Skajpu", kako bi lakše došao do materijala za rad i komunicirao sa porodicom.

Karadžić je rekao da je mogao da gleda svega dva televizijska kanala iz BiH, ali da mu je i to sada uskraćeno.

Bivši predsjednik Republike Srpske naveo je da se trenutno osjeća bolje i da je zadovoljan odnosom koji prema njemu ima osoblje u sudskom pritvoru.

Na ranijim statusnim konferencijama on se nekoliko puta žalio da mu se zdravstveno stanje pogoršalo tokom godina provedenih pod pritvorskim režimom života i da je problem u holandskim propisima po kojima radi zdravstvena služba u pritvoru.

Naredna rasprava o stanju u postupku protiv Karadžića trebalo bi da bude održana u roku od 120 dana od današnje.

Haški tribunal je 24. marta prošle godine nepravosnažno osudio Karadžića na 40 godina zatvora.

Karadžić se u sudskom pritvoru u Sheveningenu nalazi od 30. jula 2008. godine. /kraj/alj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana