Odbor za zaštitu prava Srba: Zabranom gradnje povrijeđena prava raseljenih

Srna
Odbor za zaštitu prava Srba: Zabranom gradnje povrijeđena prava raseljenih

ISTOČNO SARAJEVO - Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH zatražio je od Vlade Kantona Sarajevo i sarajevske opštine Novi Grad informacije o imovini Srba u Sarajevu i ovoj opštini, ističući da su povrijedili prava izbjeglih i raseljenih Srba i stavili ih u nepovoljan položaj, te da je cjelokupno područje Žuči bilo naseljeno isključivo pravoslavnim Srbima.

Odbor navodi u dopisu koje im je uputio da je primio brojne pritužbe građana nezadovoljnih postupanjem opštine Novi Grad Sarajevo i kantonalne uprave Sarajevo u vezi sa ostvarivanjem prava koja potiču iz vlasničkih prava na nepokretnosti.

-Nepokretnosti u vlasništvu srpskih porodica Mijatović, Živković, Starčević, Pajdaković, Glavonjić i Bjelaković se nalaze na području brda Žuč, katastarska opština Dolac, opština Novi Grad Sarajevo i prema informacijama do kojih smo došli utvrđivanjem činjenica i istinitog stanja, vlasnici nekretnina su nezadovoljni jer im je formiranjem „Istorijsko-memorijalnog kompleksa Žuč” ograničeno pravo gradnje, te da su svedeni na mogućnost samo da se gradi u okviru gabarita koji su bili na terenu u aprilu 1992. godine - navodi se u dopisu.

U dopisu se ističe da su se lica više puta obraćala nadležnim službama opštine Novi Grad Sarajevo i da im je rečeno da nemaju pravo gradnje osim one koja je postojala 1992. godine, što znatno umanjuje vrijednost nekretnina.

U dopisu se napominje da lica nemaju zainteresovanih kupaca zato što nije dozvoljena gradnja.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH obraća se ovim dopisom radi dobijanja informacija o brojevima službenih glasnika, kao i nazivima akata koji su osnov za postupanje Kantona i opštine u vezi sa zabranom gradnje na području Žuči.

-Smatramo da su nadležne vlasti Kantona Sarajevo i opština donošenjem ove odluke povrijedile prava srpskih izbjeglih i raseljenih lica i stavila ih u nepovoljan položaj. Cjelokupno područje Žuči je bilo naseljeno isključivo pravoslavnim Srbima - zaključuje se u dopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana