Odbačen zahtjev visokog predstavnika

Srna
Odbačen zahtjev visokog predstavnika

BANjALUKA - Narodna skupština Republike Srpske odbacila je večeras zahtjev visokog predstavnika i dala podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016.

Usvojeni zaključak odnosi se na pismo visokog predstavnika od 27. januara 2021. godine upućeno predsjedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika, a u kojem je zatraženo poništavanje povelja dodijeljenih određenim licima.

Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je funkcija visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska, te da visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen Republici Srpskoj, navodi se u usvojenim zaključcima koje su usaglasili poslanici vladajućih i opozicionih stranaka.

Narodna skupština odbacuje “bonska ovlaštenja” i konstatuje da je visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog djelovanja, koji je utvrđen Aneksom 10, jer je nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći tzv. bonska ovlaštenja.

Zaključke je podržalo 53 od 56 prisutnih poslanika u sali, dok niko nije glasao protiv, niti je bilo uzdržanih.

Poslanici SDS-a i PDP-a nisu se izjašnjavali o ovim zaključcima.

Zaključke su prije glasanja usaglasili svi poslanički klubovi, ali ih nisu potpisali PDP i SDS.

O zaključcima nije bilo poslaničke rasprave.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2020. godine.

Narodna skupština Republike Srpske razriješila je dužnosti direktora Agencije za osiguranje Republike Srpske Slavena Dujakovića, a za vršioca dužnosti direktora imenovala Draženku Janjanin.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je rad 16. redovne sjednice parlamenta Republike Srpske.  

Usvojeni zaključci za razgovor o mogućim rješenjima u BiH

 Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras inicijativu za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH), kao i tri konstitutivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

Usvojeni su i zaključci kojim Narodna skupština Republike Srpske poziva FBiH, kao stranu ugovornicu, na sveobuhvatni dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima u vezi sa budućnosti Srpske i FBiH.

U zaključcima se navodi da Narodna skupština konstatuje da strane u budućem sveobuhvatnom dijalogu treba da budu Republika Srpska i FBiH, tri konstitutivna naroda - Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Parlament Republike Srpske očekuje od predsjednika Republike Srpske da obavijesti FBiH o zaključcima i stavovima Narodne skupštine, te da formira pregovarački tim za vođenje dijaloga sa FBiH, u svrhu postizanja dogovora o budućnosti Republike Srpske i FBiH.

U zaključcima se ističe da predsjednik Republike Srpske treba da obavijesti Narodnu skupštnu o sprovedenim aktivnostima.

Narodna skupština preporučuje predsjedniku Republike Srpske da uvrsti u pregovarački tim predstavnike najviših organa vlasti Republike Srpske, predstavnike Srpske u institucijama BiH, kao i predstavnike parlamentarnih stranaka u parlamentu Republike Srpske.

Parlament Republike Srpske preporučuje da se u roku od 30 dana formira pregovarački tim za dijalog sa FBiH, kao i da se započnu aktivnosti za pokretanje dijaloga.

Narodna skupština Srpske zadužuje pregovarački tim da sačini operativni plan rada i da je redovno izvještava o sprovedenim aktivnostima.

Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH došlo do nedopustivog prekrajanja i kršenja sporazuma, a naročito Aneksa 4, Ustava BiH.

Parlament Republike Srpske konstatuje da je Republika Srpska ugovorna strana i da prava i obaveze Republike Srpske proističu iz međunardnog ugovora – Dejtonskog sporazuma, te naglašava da se BiH sastoji od dva entiteta Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka.

U zaključcima piše da Narodna skupština Republike Srpske kao nosioce suvereniteta prihvata samo entitete i konstitutivne narode u BiH, te da bilo kakvo nametanje suvereniteta izvan toga ima neustavan i antidejtonski karakter.

BiH posjeduje ograničeni i izvedeni suverenitet koji se ogleda u djelovanju prema trećim državama, unutrašnji suverenitet pripada Republici Srpskoj i FBiH, dodaje se u zaključcima.

Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je dejtonska struktura i ravnoteža u BiH narušena i da su konstitutivni narodi obespravljeni usljed neustavnog djelovanja dijela međunarodne zajednice u BiH.

Za zaključke je glasalo 47 poslanika, dva su bila uzdržana i protiv nije bio niko.

Poslanici SDS-a i PDP-a nisu se izjašnjavali o navedenim zaključcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana