Odalović: Sarajevo, Zagreb i Priština da otvore arhive kako bi rasvijetlili sudbinu nestalih Srba

Srna
Odalović: Sarajevo, Zagreb i Priština da otvore arhive kako bi rasvijetlili sudbinu nestalih Srba

BEOGRAD - Srbija u procesu traženja nestalih Srba na prostoru bivše Jugoslavije insistira da se otvore arhive u Sarajevu, Zagrebu i Prištini, jer postoji zavjera ćutanja i nespremnost da se na sto stave njihovi izvori koji bi pomogli rasvjetljavanju sudbine nestalih, rekao je predsjednik Komisije za nestale Srbije Veljko Odalović.

Odalović je, podnoseći izvještaj na sjednici Odobra Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, rekao da Srbija insistira na otvaranju arhiva hrvatskih oružanih snaga, muslimanskih snaga u BiH i albanske OVK na Kosovu i Metohiji, ali i međunarodnih organizacija.
Srbija, koja je davala sve podatke iz svojih arhiva, nastaviće, kaže Odalović, da insistira da se arhive u drugim zemljama otvore, jer ima konkretne zahtjeve, grobna mjesta, koja nisu istražena.

Odalović je istakao da svoje arhive nisu otvorile ni međunarodne organizacije, kao što su OEBS ili NATO, te dodao da su njihovi izvještaji do sada bili tabu tema, a da su otvarali arhive samo kada je bilo s ciljem da se optuže Srbi.

On kaže da je insistiranje Srbije, ipak, dalo neke rezultate jer je juče dobio informaciju da je pet do šest zemalja, koje su imale prisustvo na Kosovu i Metohiji, dozvolilo uvid u njihova dokumenta, koja bi mogla imati veze sa nestalim.

Odalović je rekao da je OEBS svoje arhive do sada zatvarao, ali da se iz njihovih izvještaja dobijenih iz drugih izvora moglo saznati da su predstavnici OEBS-a posjećivali ilegalne zatvore gdje su bili smješteni Srbi.

- Ako bude postojala spremnost međunarodnih organizacija, to može da se promeni. Sada su zemlje same počele da daju dokumenta, dok su nas do sada uporno odbijali i samo smo udarali u zid. Sada je pet do šest zemalja otvorilo svoje arhive - naveo je Odalović.

Odalović je rekao da Srbija insistira i da se otkrije čija su tijela, njih više od 4.000, koja se nalaze u mrtvačnicama u Zagrebu, Sarajevu, Prištini, Tuzli, koja još nisu identifikovana.
On je dodao da je najveći izazov pogrešna identifikacija koja je obavljana klasičnom metodom, što su u ranijem periodu radili haški istražioci, te dodao da je u prosjeku između 15 do 20 odsto takvih identifikacija bilo pogrešno.

- Treba napraviti jedinstvenu evidenciju o srpskim žrtvama - rekao je Odalović.

On je ponovio da je u zastoju proces traženja nestalih, te podsjetio da se na prostoru biše Jugoslavije traži 10.035 lica, od kojih jedna trećina Srba, odnosno 3.200.

Odalović je napomenuo da Republika Srpska traži 1.660 nestalih, dok Srbija traži u BiH 97 svojih državljana, uglavnom vojnika.

On je istakao da Srbija postupa po zahtjevima Zagreba, Sarajeva i Prištine i istražuje lokacije i riječne tokove u Srbiji, za koje oni sumnjaju da kriju tijela njihovih nestalih.

Odalović je naveo da iz BiH ima jedan zahtjev koji se odnosi na lokaciju kod Sremske Rače, te da je Srbija pozvala svjedoka iz BiH da dođe i pokaže lokaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana