Od sredstava klirinškog duga Srpskoj odobreno 107 projekata

Srna
Od sredstava klirinškog duga Srpskoj odobreno 107 projekata

BANjALUKA - Od 60 miliona KM koje su pripale Republici Srpskoj iz sredstava klirinškog duga, do sada je odobreno 107 projekata, ukupne vrijednosti 59,6 miliona KM, navodi se u informaciji koju je danas usvojila Vlada Srpske.

Riječ je o informaciji o realizaciji projekata iz sredstava klirinškog duga po osnovu sporazuma o regulisanju obaveza bivšeg SSSR-a u robnom prometu sa bivšom SFRJ.

Izvršena plaćanja po odobrenim projektima iznose 54,6 miliona KM, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske je, kako se navodi, distribuirala sredstva iz klirinškog duga u najveći broj lokalnih zajednica radi poboljšanja saobraćajne, privredne, obrazovne, zdravstvene, komunalne, sportske, kulturne, administrativne infrastrukture, što će neminonovno dovesti do podizanja kvaliteta pružanja javnih usluga u tim zajednicama.

Među projektima koji su finansirani iz sredstava klirinškog duga su: izgradnja sportske dvorane “Urije” u Prijedoru, završetak izgradnje Sportske dvorane u Gradišci, izgradnja Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, izgradnja Sportske dvorane u Istočnom Novom Sarajevu, te sanacija Studentskog doma “Nikola Tesla” u Banjaluci.

Finansirano je i proširenje škole i izgradnja fiskulturne sale Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” u Istočnoj Ilidži, izvršena sanacija i rekonstrukcija Banskog dvora u Banjaluci, a sredstva su usmjerena i za organizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala.

Sredstvima klirinškog duga finansirana su i dva projekta van teritorije Republike Srpske, kao što je sanacija Eparhije gornjokarlovačke u Karlovcu i izgradnja spomenika poginulim borcima u Drvaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana