Od prodaje Titove vile u Njujorku BiH će dobiti 7,5 miliona dolara

GS
Od prodaje Titove vile u Njujorku BiH će dobiti 7,5 miliona dolara

NjUJORK - Prodata je bivša Titova vila u Njujorku, koju je 1946. godine kupila Jugoslavija, a BiH je od prodaje dobila otprilike 7,5 miliona dolara, javio je Kliks.

Vila je prodata za 50 miliona dolara, a 15 odsto pripalo je BiH.  Vila koje je nekada bila u vlasništvu Jugoslavije je nakon njenog raspada pripala BiH, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji.

Zemlje bivše Jugoslavije širom svijeta, kao nasljednice imovine Jugoslavije imaju oko 50 nekretnina, koje su u procesu prodaje.

Kako je potvrdio agent prodaje Tristan Harper, vilu je kupila kompanija sa adresom u Njujorku za punu predloženu cijenu, a najviše novca od prodaje je pripalo Srbiji koja je u ovoj vila imala smještenu stalnu misiju Srbije pri UN-u.

Inače je vila napravljena 1905. godine, ima 32 sobe, osam kupatila i dva lifta. Dizajnirali su je isti ljudi koji su uradili nacrte za Grand Central Terminal u Njujorku. Raskoš zgrade podsjeća na Versaij, s bijelim mramornim stubištem i pozlaćenim krovnim prozorom.

Od 1905. je ostala netaknuta do 1946. kada ju je kupila Republika Jugoslavija nakon Drugog svjetskog rata za 300.000 dolara.

Doživotni predsjednik SFRJ Jospb Broz Tito je 1961. godine u njoj ugostio lidere Egipta, Gane, Indije i Indonezije u jeku priče o formiranju Pokreta nesvrstanih.

U vrijeme kada je on boravio u vili, ugrađeni su prozori otporni na metke koji su okrenuti prema Central Parku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana