Ocjenjivanje službenika na nivou BiH još nije zaživjelo u potpunosti: Krivci poznati, ali nema odgovornosti

Vedrana Kulaga Simić
Ocjenjivanje službenika na nivou BiH još nije zaživjelo u potpunosti: Krivci poznati, ali nema odgovornosti

SARAJEVO, BANjALUKA - Ocjenjivanje službenika jedan je od procesa na nivou BiH koji nije u potpunosti zaživio, ali konkretnih sankcija za to nema, iako su krivci poznati, a i duže vrijeme upozorava se na značaj i potrebu tog posla.

U ministarstvima, agencijama, kancelarijama i drugim institucijama na nivou BiH zaposleno je oko 3.800 službenika u 75 institucija. Među njima je najviše saradnika i savjetnika. Na spisku su i pomoćnici direktora, sekretari i razni šefovi, ali mnogi prolaze bez ocjene o kvalitetu rada, što pokazuju zbirni izvještaji o ocjenjivanju koje priprema Agencija za državnu službu BiH, kojoj još ni sve institucije ne dostavljaju podatke.

Da situacija nije zadovoljavajuća, upozorili su ponovo iz Kancelarije za reviziju institucija na nivou BiH, a zamjerke su nabrojali u izvještaju o finansijskoj reviziji Ministarstva pravde BiH. 

To ministarstvo je, kako su istakli, krovna institucija za nadzor nad sprovođenjem Zakona o državnoj službi BiH, ali ni sami nisu sprovodili konkretne aktivnosti na povećanju stepena ocjenjivanja u institucijama.

- Ministarstvo je najvažnija institucija u pogledu realizacije procesa ocjenjivanja. Obavezni su da sprovode ocjenjivanje u svom ministarstvu, a istovremeno su i nadležni za sprovođenje nadzora nad datim procesom u institucijama BiH. I pored zakonske obaveze, ministarstvo nije ni u 2019. godini izvršilo redovno ocjenjivanje državnih službenika. Pored toga, procesom revizije je uočeno da za sve zaposlene nije izdato rješenje o ocjeni rada za 2019. godinu - piše u nedavno objavljenom revizorskom izvještaju.

Postojećim pravilnikom o ocjenjivanju rada službenika propisana je obaveza da sve institucije obuhvaćene državnom službom dostavljaju izvještaje o ocjenjivanju dva puta godišnje, odnosno za svakih šest mjeseci, a najkasnije u roku od 30 dana od urađenog posla. Međutim, ni pravilnikom ni drugim važećim propisima nisu predviđene sankcije za nedostavljanje tog izvještaja.

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić istakla je za “Glas Srpske” da je spisak krivaca poduži i kreće od političkih partija i stiže čak i do samih revizora.

- Da je Kancelarija za reviziju zbog stvari koje se dešavaju u tom lancu, od prijema službenika, njihovog premještaja i drugih stvari, dala negativno mišljenje, ponašanje bi se počelo ozbiljnije mijenjati. Ovako, svi jedva dočekaju mišljenja sa rezervom ili skretanje pažnje, jer su kao blaža, i ne pada im na pamet da bilo šta promijene - istakla je Majkićeva.

Ona je podsjetila da je reforma javne uprave na nivou BiH počela davno i da su u to uložena značajna sredstva, a efekata toga još nema.

- Ocjenjivanje je delikatan posao. Moraju se pratiti zaposleni kako bi se i vidjelo kako rade, kakvi su njihovi rezultati, učinci, ali je to kod nas još misaona imenica. Tako da ima odgovornosti revizije, jer se očigledno boji dati negativno mišljenje kada je ta tema u pitanju, ali i drugih. Ne može ni samo Ministarstvo pravde da to uradi, već mora da ima konsenzus. Sve želje su dobre koliko su ostvarive - zaključila je Majkićeva.

U ranijim dokumentima nadležnih je navedeno da cilj ocjenjivanja nije sankcionisanje ili nagrađivanje službenika, već motivisanje da stalno unapređuju svoja stručna znanja i vještine kako bi mogli napredovati u karijeri i razviti svoj puni radni potencijal.

Ocjene

Rad i angažovanje službenika ocjenjuje se na osnovu nekoliko kriterijuma, odnosno stepena ispunjenja ciljeva, odnosa prema poslu, samostalnosti, kao i odnosa prema drugima, vještinama komunikacije i drugim, a ocjene koje im mogu biti dodijeljene su “ne zadovoljava”, “zadovoljava”, “uspješan” i “naročito uspješan”. Prosječna ocjena za službenike posljednjih nekoliko presjeka kreće se oko 3,6, odnosno “naročito uspješan”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana