Obustavlja se autobuski prevoz na području Gradiške

Srna
Obustavlja se autobuski prevoz na području Gradiške

GRADIŠKA - Štab za vanredne situacije grada Gradiška donio je danas odluku da se obustavi autobuski saobraćaj na području grada, zatvore dva od tri objekta vrtića Javne predškolske ustanove “Lepa Radić”, te pojačaju mjere dezinfekcije javnih ustanova i javnih površina na području grada.

Adžić je nakon sjednice Štaba rekao da će autobusi saobraćati samo na dvije linije, prema Orahovoj i Gornjim Podgradcima, zbog rada određenih privrednih subjekata i prevoza zdravstvenih radnika, te da će za neophodno zbrinjavanje djece raditi samo vrtić u gradskom naselju Senjak.

Prema Adžićevim riječima, u kućnoj izolaciji trenutno je 598 lica, iz izolacije je izašlo 38, izvršeno je do sada 420 kontrola, a od juče kontrolisanih 77 lica, četiri su prekršila riješenje o izolaciji.

“Dati su nalozi komunalnoj policiji i pripadnicima Policijske uprave Gradiška da u toku dana ta četiri lica prisilno privedu u karantin kod bivšeg carinskog terminala”, dodao je Adžić.

On je pohvalio Dom zdravlja i Higijensko-epidemiološku službu jer su u kratkom vremenu kontaktirali oba lica za koja je danas objavljeno da su novozaraženi, uzeli izjave o njihovim kontaktima kako bi se ta lica mogla eventualno dovesti u vezu sa postojećim klasterima, te svim njihovim kontaktima izdali rješenja o četrnaestodnevnoj kućnoj izolaciji.

Adžić je naveo da je Bolnica Gradiška osposobila posebno odjeljenje za eventualni porođaj zaraženih trudnica i onih u izolaciji, te 34 kreveta u odjeljenju za plućne bolesti koji će biti namijenjeni za bolničko liječenje lica koja su u kućnoj izolaciji ili su zaraženi virusom korona.

On je istakao da je gradiška bolnica stvorila tehničke uslove da se 12 respiratora priključi na instalacije, te da ima obećanje iz Instituta za javno zdravstvo da će prema Gradišci biti upućen određen broj respiratora i zaštitnih maski, odijela i rukavica.

Adžić je naglasio da je cilj da se zdravstvenim radnicima i građanima obezbijede dovoljne količine zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, navodeći da Apoteka Gradiška i “Galanfarm” pod nadzorom Instituta za javno zdravstvo proizvode dezinfekciona sredstva.

“Spremni smo da kupimo 20.000 zaštitnih maski za potrebe Doma zdravlja i Bolnice, radnike gradskih ustanova i penzionere”, rekao je Adžić.

On je naveo da je donesena odluka da se pri Gradskoj upravi otvore namjenski računi u KM i devizni za prikupljenje sredstava za nabavku medicinske i zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, te očekuje da će se privrednici i građani uključiti u ovu akciju.

Direktor Doma zdravlja Gradiška Vesne Gluvić Čelić rekla je da ova zdravstvena ustanova od danas svakog pacijenta tretira kao potencijalno zaraženog virusom korona, s obzirom da se za jednu od dvije novozaražene osobe ne može utvrditi da je bila u kontaktu sa inficiranim osobama ili njihovim kontaktima, niti je putovala.

Načelnik Higijensko-epidemniološke službe Slađana Tepavac rekla je da se od dvije novozaražene osobe, jedna nalazi u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetstkog kliničkog centra Republike Srpske, a druga će danas iz kućne izolacije biti prebačena u karantin u Studentskom centru u Banjaluci.

Ona je dodala da je toku uzimanje briseva svih njihovih kontakata, kao i dalje epidemiološko istraživanje.

Tepavac je navela da su juče u karantinu uzeli briseve 35 ljudi koji su iz inostranstva ušli na graničnom prelazu u Gradišci, a da je testiranje pokazalo da nisu zaraženi virusom korona, te će oni danas biti transportovani u svoje lokalne zajednice.

“Jutros smo uzeli uzorke još 24 osobe i za njih se čekaju rezultati”, dodala je Tepavac.

U Gradišci su do sada virusom korona zaražene tri osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana