Obilježeno 29 godina od tragične smrti Srđana Aleksića:Tuga se ne može izbjeći ali ponos je jači od nje

G.S.
Foto: radiotrebinje.com

TREBINjE - Na gradskom groblju u Podgljivlju danas je obilježeno 29 godina od tragične smrti Srđana Aleksića, Trebinjca koji je život izgubio u 27. godini braneći drugog čovjeka.

Srđanov otac Rade, predstavnici gradske uprave i prijatelji porodice, položili su cvijeće na Srđanov grob.

Otac Rade je istakao da se tuga ne može izbjeći ali da je ponos jači od tuge.

„Kada vidite suzu u mom oku, to je suza ponosa, ponosa jer znam da je Srđanovo djelo probudilo u mnogom čovjeku osjećaj čovječnosti i poštovanja i osjećaj pripadnosti- da Srđo pripada njemu“, rekao je Rade Aleksić.

On je istakao da ga uspravno drži i daje mu snagu i hrabrost podrška ljudi koji poštuju Srđanovu žrtvu. Pročitao  je i pismo koje je dobio iz Londona kao znak saučešća u bolu i znak podrške u kome je istaknuto da se dive hrabrosti oca koji je izgubio sina i Srđanom ljudskom podvigu.

 Istakao je da bi volio da Novak Đoković dođe na grob Srđana Aleksića.

„Da se sretnu dva čovjeka- jedan koji je svojim životom pokazao šta treba učiniti kao čovjek, i Novak, čovjek koji živi i svojim životom pokazuje cijelom svijetu kako čovjek treba da se ponaša. Ja se izvinjavam na mojoj slobodi i pozivu ali to mi srce traži“, rekao je, u suzama, Rade Aleksić.

Đorđe Miljanović, potpredsjednik Skupštine Grada Trebinja je naveo da se na današnji dan sjećamo velike žrtve Srđana Aleksića iz jednog  teškog vremena- vremena stradanja.

„Grad Trebinje ima trajnu obavezu da ovaj jedan dan u godini posveti Srđanu i da se taj dan dostojno obilježava. U tom kontekstu grad je posvetio Srđu jedan međunarodni plivački miting i sportski  tereni u gradu su nazvani njegovim imenom. Srđan je jedna nevina žrtva, čovjek koji je stao na stranu slabijeg i koji je u vremenu stradanja pokazao da se može biti čovjek. Pandan u drugoj strani bio je Refik Višća iz Zavidovića“, rekao je Miljanović.

On je naveo da bi tema neke od Skupština Grada Trebinja mogla biti i ta da jedan dan u godini bude posvećen Srđanu i po djelu njemu sličnim ljudima.

Rajko Ćapin, prijatelj porodice je naveo  da je ovo dan kada se sjećamo čovjeka koji je spasavao čovjeka.

„Srđan je postao primjer kako treba živjeti, dostojanstveno, časno, pošteno, i na krju krajeva kako se svi moramo uvažavati, poštovati, biti tolerantni, bez obzira ko smo, šta smo i odakle potičemo. Srđan je jedan svijetao primjer, koji treba njegovati, poštovati i biti primjer mladim generacijama“, naveo je Ćapin.

Srđan Aleksić, preminuo je u trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posljedica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada, braneći Alena Glavovića.

Nekoliko ulica u gradovima  u regionu nazvano je Srđanovim imenom, a ustanovljena je i novinarska nagrada „Srđan Aleksić“, koja se dodjeljuje za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim grupama.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena i povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, prenosi radiotrebinje.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana